Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns en gräns och den gränsen går vid att kalla någon för Hitler”, säger Caspar Opitz. Foto: SVT/Hanna Franzén/TT

Mediernas etiknämnd klandrar SvD för ”tjej-Hitler”-text

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Stina Wollter anmälde en ledartext i Svenska Dagbladet där hon refererats till som ”tjej-Hitler”. I texten stod det att hon var likgiltig inför att Hamas kidnappat och våldtagit judiska kvinnor. Nu klandras SvD av Mediernas etiknämnd.

Svenska Dagbladet har brutit mot god publicistisk sed efter att ha kallat Stina Wollter och klimataktivisten Greta Thunberg för ”tjej-Hitlers”, enligt Mediernas etiknämnd.

SvD skriver i sitt svar till klandret att det ska vara högt i tak vad det gäller åsikter i opinionstexter och att publiceringen måste ses i kontexten att ”Stina Wollter hade bevisligen spridit falska uppgifter om kriget mellan Israel och Hamas till en mycket stor följarskara” och att uttrycket ”tjej-Hitler” inte introducerades av Svenska Dagbladet utan av en komiker och senare en skribent i tidskriften Fokus.

”Finns en gräns”

– Det ska vara högt i tak på en ledarsida, man ska kunna gå långt och rikta hård kritik mot offentliga personer, men det finns en bortre gräns, säger Medieombudsman Caspar Optiz.

Uppgifterna som Svenska Dagbladet syftar på är bland annat en story på Instagram där Wollter hänvisat till en hårt kritiserad kulturartikel i Aftonbladet från 2009 om att israeler stulit organ från döda palestinier.

I Mediernas etiknämnds beslut står att Wollter uppger att hon bett om ursäkt för formuleringen flera gånger och att det faktum att hon är offentlig inte rättfärdigar ett likställande med Adolf Hitler.

”Smutskastning”

​”Jag är naturligtvis glad och lättad över beslutet från MO. Texten i SvD var över alla gränser på en massa plan. Speciellt när det kommer till smutskastning och grundlösa anklagelser. Allt detta för att jag öppet belyste konsekvenser av Israels ockupationspolitik och folkrättsbrott”, skriver Stina Wollter till SVT.

– Hon är en offentlig person och har torgfört minst sagt kontroversiella åsikter i den här debatten, så hon får tåla tuff kritik. Men det finns en gräns och den gränsen går vid att kalla någon för Hitler och säga att någon är likgiltig inför mord och våld av judiska kvinnor. Där har jag tyckt att de seriösa medierna har ansvar sätta den gränsen, säger Caspar Opitz.

Kulturnyheterna har sökt SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.