Jafar Panahi med sin silverbjörn i Berlin år 2006. Foto: EPA/TT

Medier: Iranske regissören Jafar Panahi gripen

Publicerad

Den iranske filmregissören Jafar Panahi har frihetsberövats, rapporterar den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Mehr.

Den 62-årige Jafar Panahi tilldelades 2015 Guldbjörnen för sin film ”Taxi” och vid filmfestivalen i Cannes 2018 fick han priset för bästa manus för filmen ”3 kvinnor”. Panahi har också tilldelats EU-parlamentets Sacharov-pris.

Men efter att han 2010 dömts för att ha utövat ”propaganda mot systemet” genom att stödja regeringskritiska demonstrationer och regissera filmer som är kritiska mot det nutida Iran, har han stoppats från att resa utomlands och ta emot priserna.

”Jafar Panahi greps i dag (måndag) när han gick till åklagarkontoret för att följa upp hur situationen var för annan filmskapare, Mohammad Rasoulof”, rapporterar Mehr.

Tredje gripne regissören på en veckan

I fredags rapporterade den statskontrollerade nyhetsbyrån Irna att Mohammad Rasoulof, som också är en prisbelönt iransk regissör, gripits tillsammans med sin kollega Mostafa Aleahmad.

Enligt Irna greps Rasoulof och Aleahmad med anledning av demonstrationer efter att ett tiovåningshus kollapsat i staden Abadan i maj. 43 personer dog. Demonstranterna uttryckte ilska mot politiker och myndigheter som de menar är ansvariga för tragedin och polisen svarade med tårgas, varningsskott och gripanden, skriver The Guardian.

Flera regissörer, med Mohammad Rasoulof i spetsen, undertecknade ett öppet brev där de uppmanar säkerhetsstyrkorna att lägga ner sina vapen och kritiserar den ”korruption, ineffektivitet och förtryck” som de menar omgärdat katastrofen i Abadan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.