Teamet bakom ”36 dagar på gatan” med Christoffer Hjalmarsson i spetsen, tog hem priset för årets fakta- och samhällsprogram vid TV-priset Kristallen 2019. Foto: SVT

Dokumentärserien 36 dagar på gatan prisas

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s dokumentärserie 36 dagar på gatan, av fotografen Christoffer Hjalmarsson, tilldelades pris för Årets fakta- och samhällsprogram på årets Kristallengala.
– Det känns overkligt men fantastiskt, säger han.

Fotografen Christoffer Hjalmarsson bestämde sig för att försöka leva som hemlös under 36 dagar. Utan pengar, sovplats och utan sitt vanliga nätverk gav han sig ut i ett kallt och vintrigt Stockholm. Han hade sin kamera med sig och skildrade sin upplevelse och de starka berättelserna han mötte. Resultatet blev serien 36 dagar på gatan som nu tilldelats pris för Årets fakta- och samhällsprogram på årets Kristallengala.

– Det var inte alls väntat, även om jag är stolt som satan, säger en glad Christoffer Hjalmarsson.

Under sina 36 dagar på gatan levde han sida vid sida med personer som av olika anledningar är hemlösa.

”Svårt att tänka rationellt”

– Det svåraste med produktionen var att tänka rationellt när människor hamnar i utsatta situationer, speciellt när sömn och mat inte fanns med i den dagliga rytmen.

Vilken är den största lärdomen du tar med dig från det här projektet?

– Lärdomen att vem som helst som kan hamna där, oavsett social status.

Får vi se en fortsättning?

– Det är hemligt, säger Christoffer Hjalmarsson till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer