Aftonbladet bryter med Staffan Heimerson efter sexistiska uttalanden

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladet kommer inte längre låta journalistveteranen Staffan Heimerson arbeta på tidningen som kolumnist. Skälet ska inte vara en hårt kritiserad krönika, utan de åsikter han gett uttryck för i en intervju där han bemöter kritiken.

– Vi har högt i tak för våra fristående kolumnister och det ska vi ha. Därför publicerade jag kolumnen av Staffan Heimerson i måndags, trots att jag absolut inte personligen håller med honom i det han skriver, säger Sofia Olsson Olsén, Aftonbladets publisher i sin egen tidning.

I går publicerade Aftonbladet Staffan Heimersons kolumn under rubriken ”Metoo en häxjakt med drag av Stalins utrensningar”. I den argumenterar han bland annat för att den sociala rörelsen kan leda till att prostitutionen ökar och göra Sverige till ”ett kulturellt kalhygge”.

”#Metoo förstör hela samhället”

Sedan dess har texten kritiserats hårt och Staffan Heimerson har behövt bemöta kritiken i branschtidningen Resumé. Och det är hans uttalanden i den intervjun som nu har lett till att Aftonbladet avbryter samarbetet med honom.

Till Resumé säger Staffan Heimersson att #metoo förstör Sverige, en åsikt som han har fått positiva reaktioner för. Kritiken ska främst ha kommit från kvinnor.

– Många av de kvinnor som hört av sig har författat novelliknande skildringar av sina erfarenheter. Det får mig att undra, med all respekt, har de här kvinnorna förläst sig på boken 50 Shades of Grey? De använder #metoo som en invändning för att skriva sjaskig pornografi. Och de lyckas.

”Inte förenligt med våra värderingar”

De män som kvinnor har anklagat för sexuella trakasserier och övergrepp har ägnat sig åt ”drullputteri” och beteendet är något som måste accepteras, enligt Staffan Heimerson.

– Om vi inte kan acceptera vad som ingår i normala personalfester där dyngraka grabbar vill sätta på växeltelefonisten är vi inte en tillräckligt hårdhudad nation, säger han till Resumé.

Sofia Olsson Olsén säger att åsikterna som Staffan Heimerson ger uttryck för i en intervjun går över gränsen för Aftonbladets grundvärderingar.

– Den kvinnosyn han ger uttryck för där är inte förenlig med våra grundvärderingar – alla människors lika värde och alla människors lika rätt. Att vi ska ha respekt för våra medmänniskor, säger Sofia Olsson Olsén.

”Offer för folkdomstolen”

Efter beskedet om att Aftonbladet bryter samarbetet, säger Heimerson till Resumé att han står fast vid sina uttalanden.

– Jag överöses med mejl om att jag fallit offer för folkdomstolen. Aftonbladet är inte den tidning jag kom till 1963, säger han till tidningen.

– Min association till 50 Shades of Grey anser jag fortfarande vara mycket tankeväckande men det jag sa om personalfester var alldeles för lättvindigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer