”De tog tag i min arm och tvingade mig att följa med”

Publicerad

När den svensk-bangladeshiske journalisten Anwar Hossain skulle rapportera om att Bangladeshs premiärminister var på besök stoppades han av bangladeshiska säkerhetsvakter och fick sina bilder raderade på självaste Rosenbad. Nu kritiserar han Sverige som inte fördömer handlingen öppet.

När Bangladeshs premiärminister besökte Sverige för drygt två veckor sedan var Anwar Hossain en av journalisterna som fick ackreditering på Rosenbad. Som frilansare skulle han bevaka besöket för den stora tidningen Daily Prothom Alo. Men det blev aldrig så eftersom bangladeshiska vakter drog honom åt sidan. 

– Det här är inte Bangladesh, det här är Sverige. De tänkte att de kan göra vad som helst. ”When you are in Rome do as the Romans”, säger Anwar Hossain till Kulturnyheterna.

– De tog tag i min arm och tvingade mig att följa med.

Tvingades att radera bilder

Trots att andra journalister också fotade med mobiltelefoner, drogs Anwar Hossain åt sidan av bangladeshiska säkerhetsvakter, som hävdade att just hans mobil var ett vapen. Vakterna tvingade honom att radera 73 bilder.

De tvingade alltså dig att öppna upp din telefon, visa bilder och sen ta bort de bilder som de inte ville skulle finnas på din telefon?

– Ja, precis.

”De måste skydda mig”

Anwar Hossain har tidigare drivit en regeringskritisk blogg i Bangladesh och menar att regeringen i hans forna hemland ville stoppa honom från att återrapportera kritik som riktas mot landet utomlands.

– Jag har avslöjat korruption i landet, blivit skjuten i benet och de försökte döda mig tre gånger, säger han.

Bangladesh ligger på plats 146 av 180 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Anwar Hossain tycker att vakter och regeringsanställda på Rosenbad borde ha hanterat situationen bättre.

– Självklart måste de protestera på plats, skydda mig. Om de inte kunde göra det så måste de ta upp frågan direkt. Det är en väldigt allvarlig fråga. Det här är Sverige och det är statsministerkontoret Rosenbad som upprätthåller konstitutionen, där finns grundprincipen för yttrandefrihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.