Kvinnliga åhörare samlas under ett tal i samband med valet i Afghanistan 2014. Foto: TT

Första nyhetskanalen för kvinnor lanseras i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

En ny tv-kanal som riktar sig till kvinnor har startat i Afghanistan. Från studiolokalerna i Kabul kommer Zan-TV att sända nyheter och talkshows med målet att stärka kvinnors rättigheter i landet. Satsningen är den första i sitt slag i Afghanistan, och är riskabel. Glamourösa skildringar av kvinnor gillas inte av landets religiösa extremister. 

En grupp afghanska kvinnor vill förändra medielandskapet i en av världens mest konservativa och religiösa länder, med hjälp av en ny tidskrift och en tv-kanal för kvinnor. De två satsningarna kommer sannolikt att väcka religiösa extremisters vrede, men grundarna tänker inte backa från sitt mål – att sätta fokus på kvinnors situation i Afghanistan.

– Familjelagstiftningen i Afghanistan är så orättvis mot kvinnor. Så fort du är gift har du inga rättigheter, vi måste jobba för kvinnors rättigheter, säger 24-årige Fatana Hassanazada, chefredaktör för den nya tidskriften Gelara, till AFP.

Frågor på liv och död

Gelara kommer att drivas av 15 kvinnliga journalister 20-årsåldern, och beskriver sig som Aghanistans första modemagasin. Den kommer även beröra ämnen som kultur, skönhet och hälsa, samt lyfta svårare frågor som politiska reformer för kvinnor.

– Det är mycket riskabelt, men det är alltid riskabelt att ta striden med konservatism och extremism i vårt land, säger Sandjar Sohail, vd för mediekoncernen 8-subh, som äger tidningen.

– Men konflikten är på liv och död. Om vi inte tar striden kommer de religiöst konservativa driva tillbaka samhället till stenåldern.

Kommer diskutera sextrakasserier

Parallellt med tidningen Gelara lanseras ett annat mediealternativ för kvinnor i landet: Zan TV (Kvinnornas television). De beskriver sig som en kanal som tänker ”utmana traditionella föreställningar om kvinnor i Afghanistan”. Det finns kvinnliga programledare i landet, men Zan TV blir den första kanalen där även reportrarna och redaktörerna är kvinnor.

– Det här är första gången som en kanal som fokuserar på kvinnor lanseras här. Vi kommer låta kvinnor komma till tals i frågor som religion och politik, säger Malalai Zikria, kanalens redaktör, till AFP.

– Varje kvinna som har något att säga är välkommen. Våldtäkt, trakasserier, preventivmedel och oskuld – alla sorters känsliga ämnen kommer avhandlas.

Trots det i sammanhanget radikala innehållet kommer kanalen fortfarande att följa Aghanistans stränga religiösa lagar, bland annat måste alla kvinnor i bild använda hijab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.