Den kritiserade bilden som användes vid lanseringen. Foto: Skärmdump

Grotesco lanserades med Blackface

Publicerad

SVT:s humorprogram Grotesco marknadsförde sin tredje säsong med en Blackfacebild.

Humorgruppen Grotesco är tillbaka med en tredje säsong som ska sändas i SVT. Nyheten publicerades på SVT:s webbsida på torsdagen tillsammans med en bild där en av gruppens medlemmar är Blackfacesminkad – alltså en vit person som har sminkats till en svart stereotyp.

”Osmakligt av SVT”

Publiceringen möttes direkt av kritik och bilden plockades snabbt bort från sajten. Men att den användes överhuvudtaget väcker stark kritik i sociala medier. Såhär skriver Facebookgruppen Fokus Afrofobi:

”I lanseringen på SVT:s hemsida finns en bild som många anser väldigt stötande och kränkande. Det som är uppseendeväckande är att en av deltagarna i gruppen är målad i Blackface; som afrosvensk anser jag det osmakligt att SVT valt att helt kränka en redan eftersatt grupp i samhället”.

Bilden användes 2007 i samband med lanseringen av Grtoescos första säsong, och enligt SVT:s kommunikationsavdelning var det ett misstag att den publicerades på nytt.

 –  Det var olyckligt. Någon på svt.se-redaktionen bara fiskade upp en bild från vår bildbank utan att tänka på konsekvenserna. Det är en helt annan tid nu än 2007 då bilden publicerades första gången, säger Camilla Hagert på SVT:s pressjour.

Carolina Haag von Heijne är bildbeställare på SVT. Hon förklarar att SVT-medarbetare är betrodda att publicera bilder utan att de går igenom fler led, och att det bara finns särskilda restriktioner för särskilt känsliga bilder.

”Vi förväntar oss ett omdöme”

–  Vi har en speciell märkning när vi vet att det kan bli känsligt, till exempel ett barn med cancer. När det kommer till satirprogram och humor har vi ingen sådan. Det finns inte tid och möjlighet att gå igenom alla bilder. Det är samma diskussion som att ta bort böcker från biblioteken.

Kulturnyheterna: Kritiken handlar dock inte om vad som finns i SVT:s arkiv, utan snarare om hur SVT-medarbetare utan en tanke på de senaste årens debatt om Blackface kan lägga upp en sådan bild.

–  Där är jag helt utanför loopen om det som hände igår. /.../ Men vi förväntar oss ett omdöme från våra medarbetare om hur, när och varför man ska publicera en bild, säger Carolina Haag von Heijne.

Ursäkt från Grotesco

Humorgruppen publicerade under fredagen en ursäkt på sin Facebooksida:

Det har upprört många, och vi är ledsna över det. Vi har tagit bort bilden från våra sociala medier. Den är hämtad från sketchen ”The Trial” som gjorde för åtta år sedan, innan debatten om blackface förts på allvar i Sverige. /.../ Vi gör nu sedan januari 2015 en version av samma sketch i vår föreställning ”Grotesco på Scala” och har valt att göra om den karaktären till vit. Just av skälet att vi inte vill förstärka rasistiska stereotyper. Grotesco är en antirasistisk humorgrupp. Med detta sagt förbehåller vi oss rätten att även i framtiden sminka vem som helst av oss till vilken karaktär som helst, om vi har en idé som motiverar det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer