Foto: Polisen/TT

Helikopterrånet blir true crime-serie i SVT

Uppdaterad
Publicerad

True crime-genren – dokumentärt berättande med dramatisk form i serieformat – har spottat ur sig tittar- och lyssnarsuccéer som amerikanska ”Serial”, svenska ”Spår” i poddform och ”Making a murderer och ”The Jinx” på strömningssajterna.

I höst sänder SVT en true crime-serie om helikopterrånet i Västberga 2009 – en av Sveriges mest spektakulära kupper.

I september 2009 sprängde sig tre män genom taket på en värdedepå i Västberga i Stockholm och fick med sig närmare 40 miljoner kronor. Sedan flydde de i en helikopter.

En intensiv spaningsjakt inleddes och tre dagar senare greps de första gärningsmännen. Många frågor om fallet är fortfarande obesvarade och likheten med en välplanerad filmkupp fascinerade svenskarna. Nu blir fallet en true crime-serie i sex delar.

– Det spektakulära i att landa med en helikopter på en byggnad, det är sånt som man pratade om när man var liten och lekte tjuv och polis, som i en rånarfilm liksom. Bara det är en stor sak som gör att man fastnar och sen det här med att polisen visste en hel del innan. Det är som ”Oceans eleven” på riktigt, säger Magnus Abrahamsson, exekutiv producent.

”En mäktig historia”

När första säsongen av den amerikanska podcasten ”Serial” sändes 2014 väcktes en del kritik i efterhand. Familj och anhöriga till Hae Min Lee, den mördade flickan som serien handlar om, var inte med i serien och var inte nöjda med den empati som den morddömde Adnan Syed fick i samband med serien.

LÄS MER: Här är seriehösten på SVT

När brott med högst verkliga offer dramatiseras, kan de inblandade känna sig utnyttjade. Producenten Magnus Coinberg säger att man därför varit noga med att ta med alla sidor i serien.

– Det är det nya med det här, vi tar upp den sidan. Vi har många röster inifrån, från personal och övriga offer. Vi gör ingen granskning, vi genomlyser brottet från så många sidor som det går. Sen får man lägga sitt eget pussel, när man ställer offer och förövare mot varandra, säger han.

Blev ni lite starstruck av de här brottslingarna?

– Självklart, det var där det började, men det handlar ju om massa människor. Offer, förövare poliser och vittnen som inte blev trodda, säger Magnus Abrahamsson.

– När man lägger ihop det blir det en ganska mäktig historia, säger Magnus Coinberg avslutningsvis.

”Helikopterrånet” sänds i SVT med start den 8 oktober.

Andra true crime-serier

Visa

Serial: Podcast om mordet på den 16-åriga Hae Min Lee och Adnan Syed, som dömdes för mordet

The Staircase: En man som misstänks ha mördat sin fru i deras gemensamma hem

O.J: Made in America: O.J Simpson, hans karriär och rättegången där han anklagades för att ha dödat sin fru, Nicole Brown Simpson avhandlas.

Making a murderer: Steven Avery döms för ett brott han inte begått, kort efter att han släpps misstänks han för mord. Avery och hans systerson Brendan Dassey. Dasseys fall togs upp på nytt i samband med serien.

The Keepers: En nunna som undervisade på en katolsk skola mördas och en historia om amatördetektiver och övergrepp rullas upp.

Fallet Kevin: SVT:s genomgång av fallet Kevin där två barn misstänktes för att ha dödat en fyraårig pojke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer