En 25-årig man i Värmland har dömts till tre månaders fängelse efter att ha hotat att döda chefredaktören på Säffle-Tidningen. Foto: TT

Hot mot chefredaktör ger fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig man i Värmland har dömts till tre månaders fängelse efter att ha hotat att döda chefredaktören på Säffle-Tidningen. Mannen dömdes även för hot mot en åklagare.

25-åringen började skicka hotfulla meddelanden efter att tidningen skrivit om en händelse i somras, då mannen dränkt en hund på en badplats.

Efter att artiklarna publicerats skickade mannen, via tidningens Facebooksida, två hotfulla meddelanden med budskapet att chefredaktören Solveig Voyce skulle dö, enligt Säffle-Tidningen.

”Gjorde mig paralyserad”

Solveig Voyce berättade för rätten att hon upplevt mannens hot som mycket skrämmande. 

– I mitt yrke händer det ibland att man får otrevliga meddelanden och obehagliga budskap, men ett så här tydligt hot har jag aldrig utsatts för tidigare. Det gjorde mig paralyserad och fyllde mig med oro och grubblerier.

Hoten mot åklagaren gällde ett beslut om en nedlagd förundersökning där 25-åringen var målsägande.

”Svårt kontrollera impulser”

Mannen, som tidigare dömts för grova våldsbrott, erkände att han hade skickat hoten, men förklarade att de inte alls varit avsedda som hot.

– Tidningen hade svartmålat min flickvän och jag var ilsken. Jag har svårt att kontrollera mina impulser och tänkte inte efter innan jag skickade meddelandena, förklarade han inför rätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.