Jenny Svenberg Bunnel nomineras till Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare Foto: Claudio Bresciani/TT

Illustratören Jenny Svenberg Bunnel nomineras för sina nyhetsteckningar

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterades de nominerade till det prestigefyllda Stora Journalistpriset. I kategorin Årets förnyare återfinns nyhetstecknaren och illustratören Jenny Svenberg Bunnel.

– Det känns otroligt hedrande, säger hon till Kulturnyheterna.

”Hon vitaliserar nyhetsjournalistiken och vecklar ut berättelserna med ett eget tecknat formspråk som överraskar och berör. Det är innovativt och modigt.” Så lyder juryns motivering till Jenny Svenberg Bunnels nominering i kategorin Årets förnyare inför den 53:e upplagan av Stora Journalistpriset.

– Det känns otroligt hedrande, roligt och lite chockerande, säger hon till Kulturnyheterna. Men också roligt att även vi som håller på med det visuella uppmärksammas.

– För mig delar jag den här nomineringen med främst Magnus Wennman, Anna Tärnhuvud och Kerstin Weigl som jag jobbat väldigt mycket ihop med. Utan en bra berättelse och ett bra manus så går det inte att göra en bra film, fortsätter hon.

Vann prestigefyllt pris i somras

Så sent som i juni i år mottog hon tillsammans med reportern Kerstin Weigl och fotografen Magnus Wennman första pris vid det som kallats medievärldens egen Oscarsgala i Washington – Global Media Awards. Det för Aftonbladet-reportaget Flickan bakom pansarglaset. Ett gräv om en ung flicka som omplaceras 33 gånger innan hon sätts i ett säkerhetshus med åtta vårdare.

Foto: Aftonbladet/Flickan bakom pansar glaset

Med sitt tecknande vill Jenny Svenberg Bunnel inte bara föra in konstformen i den många gånger traditionella nyhetsjournalistiken – utan även nya visuella tankesätt. I till exempel Flickan bakom pansarglaset kombinerade hon tecknande och fotografi.

– Den här typen av visuellt berättande som kanske bryter av lite med den vanliga mallande formen i samband med gräv tror jag betyder att man kan ta till sig berättelser på ett nytt sätt. Jag försöker lämna luft till tittaren att själv skapa egna bilder, så man inte gör det för tydligt, säger hon.

Alla nominerade till Stora journalistpriset 2018

Nominerade i kategorin Årets berättare:

Robert Barkman och Daniel Velasco, Sveriges Radio, för dokumentären Hästgården.

Kattis Ahlström, Niklas Källner, Lisa Jarenskog och Anna Jaktén, Sveriges Television, för Pojken som lämnades kvar ur programserien Arvinge Okänd.

Jessika Ziegerer, Jens Mikkelsen och Hussein El-Alawi, Sydsvenskan, för När ska mamma komma hem.

Nominerade i kategorin Årets förnyare:

Erik Niva, Aftonbladet, för hashtaggen #Jagär...

Jenny Svenberg Bunnel, Aftonbladet, för sin tecknade nyhetsjournalistik.

Oskar Nyqvist, Ola Hjalmarsson, Fredrik Edgren och Linnea Heppling, Sveriges television, för datajournalistik under valet 2018.

Nominerade i kategorin Årets röst:

David Baas, Expressen.

Alexander Mahmoud, frilansare.

Malin Andersson, Kristoffer Fransson och Aida Pourshahidi, Lilla Aktuellt, SVT.

Nominerade i kategorin Årets avslöjande:

Kristina Lagerström, Linda Larsson Kakuli, Johan Zachrisson Winberg (SVT Nyheter), Ola Westerberg (TT), och Sven Bergman, Joachim Dyfvermark, Fredrik Laurin och Karin Mattisson (SVT Uppdrag granskning), för Paradisläckan.

Anna Gustafsson och Lisa Röstlund, Dagens Nyheter, för granskningen av Nya Karolinska.

Matilda Gustavsson, Dagens Nyheter, för granskningen av Kulturprofilen.

Till Lukas Bonniers stora journalistpris nomineras ingen, utan vinnaren avslöjas tillsammans med vinnarna i de andra kategorierna den 22 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.