Shujaat Bukharis kista bärs fram i en begravningsprocession utanför staden Srinagar i Kashmir. Foto: AP

Indisk journalist skjuten till döds på öppen gata

Publicerad

Journalisten och chefredaktören Shujaat Bukhari har mördats på öppen gata i staden Srinagar, i Kashmir i Indien. Attacken rubriceras som terrorism.

Bukhari var på väg hem från den engelskspråkiga tidningen Rising Kashmir, där han arbetade som chefredaktör. Han hade precis satt sig i bilen på torsdagskvällen när tre gärningsmän öppnade eld och sköt med automatvapen. Shujaat Bukhari fördes till sjukhus där han senare dödförklarades. Även en av Bukharis livvakter dödades, och en polis och en civilperson ska ha skadats i attacken, skriver Times of India.

Levde med livvakt

Shujaat Bukhari gjorde sig känd som korrespondent för bland annat den indiska dagstidningen The Hindu. Han har också arbetat för utländska medier som brittiska BBC.

2016 skrev han en artikel för just BBC om hotet mot journalister i Kashmir. Om hur medlemmar i yrkeskåren dagligen utsätts för inte bara censur – utan direkta dödshot och överfall.

Shujaat Bukhari hade levt med livvakter sedan han överfölls för 18 år sedan.

”Rättvisa kommer att skipas”

Mehbooba Mufti, guvernör i delstaten Jammu och Kashmir, skriver på Twitter att ”skräckens terror har visat sin fula nuna” på torsdagskvällen. Den sista kvällen på fastemånaden ramadan och kvällen då Eid al-fitr – högtiden vid dess slut, skulle firas.

”Vi måste stå enade mot krafter som försöker underminera våra försök att återupprätta fred. Rättvisa kommer att skipas”, twittrar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.