Bonnier och Schibsted utreder public service framtid

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i höstas presenterade Myndigheten för radio och tv en rapport om hur public service-bolagen påverkar mediemarknaden. Nu tar flera stora mediebolag initiativ till ytterligare en utredning.

Den utredning som presenterades av Myndigheten för radio och tv tidigare i höstas landade i att att  ”public service-bolagen, utifrån sina givna uppdrag, inte kan anses agera på ett sätt som uppenbart hindrar konkurrerande medier”. Men de slutsatserna är inte tillräckliga, menar kommissionens ordförande Gunnar Strömblad.

– Bara för att man gjort en utredning så är inte sista ordet sagt. Olika intressenter kan göra egna analyser och komma fram till egna slutsatser. Personligen tycker jag att den utredning som gjordes förde lite av ett cirkelresonemang.

– Man kom fram till att ja, det kan bli vissa marknadsstörningar eftersom vi har public service. Det är en lite väl enkel slutsats och en av de saker vi ska studera närmare, säger han till Kulturnyheterna.

Ser sig som oberoende

Gunnar Strömblad, som tidigare bland annat varit styrelseordförande i Schibsted, säger också att alla som är med i kommissionen värnar om public service.

– Det är möjligt att initiativtagarna är kritiska, men vi ser oss i hösta grad som oberoende

Ni jobbar ju ändå på uppdrag av initiativtagarna?

– Alla har varit tydliga med att vi anser oss oberoende, det är initiativtagarna medvetna om. Annars hade de själva kunnat göra en utredning.

Public service-bolagen avvisande

I en intervju med Medievärlden kallar du public service-bolagen avvisande?

– Man kan tycka att det finns en ovilja att vara med i debatten. Från SVT efter den senaste utredningen kom inställningen att nu är det utrett och då finns inget mer att diskutera. Det tycker jag är ett arrogant sätt att uttrycka sig på.

– Även från SR får vi höra att kritiken är obefogad och det finns inget mer att diskutera. Vi välkomnar om man från SVT och SR blir villiga att delta lite mer konstruktivt i debatten.

Det är alltså ingen krigsförklaring?

– Det är ingen krigsförklaring från kommissionens håll, initiativtagarna får tala för sig själva. Nu vill vi få möjlighet att jobba med vårt analysarbete och sedan bli dömda när vår rapport kommer, men inte i förväg.

Gunnar Strömblad (ordförande), tidigare koncerndirektör och styrelseordförande i Schibsted och vd för Svenska Dagbladet och Aftonbladet

Hans-Gunnar Axberger, professor i konstitutionell rätt vid Juridiska fakulteten på Uppsala universitet. Tidigare pressombudsman, justitieombudsman och ordförande i presstödskommittén.

Agneta Dreber, ordförande i Sveriges Radio 2010-2014 och tidigare ledamot i band annat PON

Mikaela Valtersson, vice vd för Kunskapsskolan och ordförande för Friskolornas riksförbund, tidigare riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet.

Pelle Snickars, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet, tidigare forskningschef vid Statens ljud- och bildarkiv och forskningschef vid Kungliga Bibliotekets forskningsavdelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer