Foto: TT

Nyhetsbyråer vill få Google och Facebook att betala för nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Medan de stora mediehusen brottas med stora ekonomiska problem tjänar nätjättar som Google och Facebook stora pengar på att sprida deras nyheter. Nu vill de stora nyhetsbyråerna sätta stopp för detta genom ett nytt EU-lagförslag, enligt DN.

Ett antal stora europeiska nyhetsbyråer kräver nu i ett gemensamt uttalande att nätjättar som Facebook, Google och Twitter börjar betala för det nyhetsmaterial de sprider, enligt DN.

Uttalandet föregås av en väntad omröstning i EU om nya direktiv kring upphovsrätt.

I förslaget som nu behandlas av Europaparlamentet ingår bland annat en punkt som handlar om att nyhetsbolag ska kunna ta betalt av sökmotorer som sprider deras innehåll.

Resultatet i omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas konsumenter vad gäller möjligheten att kunna ta del av nyheter – och för mediebolagens ekonomiska förutsättningar att fortsätta med sin rapportering.

Nytt regelverk nödvändigt, enligt nyhetsbyråer

I det gemensamma uttalandet skriver cheferna för nyhetsbyråer som AFP och svenska TT att många mediebolag riskerar att gå under om man inte kan enas om ett nytt regelverk.

– Då fortsätter det som redan skett runtom i världen, att massor av tidningar och medier går under. Det beror inte enbart på Google och Facebook, utan också på att digital konvertering är svårt. Det blir problematiskt om det inte finns ett regelverk som är anpassat till den verkligheten, säger Jonas Eriksson, vd på TT, till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.