Wild Kids programledare Rikard Olsson. Foto: TT

Kritik mot SVT:s Afrikabild

Uppdaterad
Publicerad
En stereotyp bild av kontinenten Afrika. Så ser kritiken mot barnprogrammet Wild Kids ut. Nu ska framtida säsonger klippas om.

Flera tittare har via Wild Kids Facebooksida kritiserat programmet, där barnen reser till Tanzania och bland annat besöker en massajby. Det rapporterar DN.

Kritiken går ut på att Wild Kids, som nu visas i repris på SVT Play, ger en förenklad och stereotyp bild av en kontinent som i själva verket består av 55 olika länder och vitt skilda kulturer.

– En obehaglig antropologisk studie som luktar gammal kolonialism. Jag skakade av ilska när jag såg det, säger tittaren Samuel Girma till DN.

Kommer klippas om

Lisa Andrae är projektledare för Wild Kids och har tagit åt sig av synpunkterna som tittarna lyft fram.

– Vi har fått kritik för att använda svepande begrepp om Afrika, och jag kan bara hålla med. Det är slarvigt av oss.

Diskussionen får som resultat att redaktionen nu kommer att tänka annorlunda när det gäller kommande säsonger av Wild Kids.

– Redan i säsong nio som just nu är i slutproduktion kommer vi att försöka städa upp och klippa om vissa delar. I säsong tio som spelas in i sommar har vi möjlighet att göra större förändringar. Vi är tacksamma för den här feedbacken, den har varit jättenyttig för oss, säger Lisa Andrae till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer