Alice Bah Kuhnke och Anette Novak. Foto: TT

Massiv kritik mot Medieutredningen

Publicerad

Medieutredningen som lämnades till regeringen i höstas får massiv kritik av remissinstanserna, rapporterar tidningen Journalisten.

Medieutredningen som lämnades till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i november har tagits emot med stor skepsis av branschen. Flera förslag attackeras nu hårt, skriver Journalisten.

Tidningen har gått igenom de 69 remissvar som skickats till regeringen och rapporterar om massiv kritik mot flera av utredningens förslag.

Den fränaste kritiken är riktad mot det nya mediestödet. Utredningens förslag är att det nuvarande presstödet ersätts med ett nytt plattformsneutralt mediestöd som ska kunna komma fler medier till del.

Oförutsägbart stöd

De flesta instanser är positiva till att det nya stödet är plattformsneutralt, men mer skeptiska till hur det ska avgöras hur mycket stöd man får. Kritiken går ut på att formen för stödet är oförutsägbar.

”Det går inte att planera en verksamhet utifrån dessa premisser”, skriver Skånska Dagbladet i sitt remissvar.

Även ETC förlag, Ekonomistyrningsverket, Gota Media, Mittmedia, Myndigheten för press, radio och TV, Nya Wermlands-Tidningen, Pressgruppen, Statskontoret, Advokatsamfundet och Sveriges Fådagarstidningar kritiserar detta, skriver Journalisten.

Tidningsutgivarna går steget längre och beskriver systemet, där en Mediestödsnämnd tvingas fördela och kanske välja vilka som får och inte får stöd,  som ett potentiellt ingrepp i yttrandefriheten.

LÄS MER: Det här är Medieutredningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.