Al-Jazira är en av de 21 mediesajter som stängts och tidigare presidentkandidaten Khaled Ali har fängslats under den senaste veckans skärpta läge i Egypten. Foto: TT

Stor medieblockad i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Egyptiska myndigheter har blockerat webbsajter för 21 medier i landet. Samtidigt har den tidigare presidentkandidaten Khaled Ali fänglsats – anklagad för ”oanständigt beteende”.

De blockerade mediesajterna anklagas av landets myndigheter för att ”stödja terrorism” och ”sprida lögner”, enligt The Guardian.

Bland de stoppade nyhetssajterna finns bland annat det Qatarbaserade mediebolaget Al-Jazeera, den arabiska verisonen av Huffington Post och den lokala oberoende nyhetskanalen Mada Masr – vars material finns på både arabiska och engelska.

Mediesajter har tidigare blockerats i landet, men det här är första gången en blockad genomförs med öppet stöd från den egyptiska regimen.

Hårdare tag mot press

Blockaden av mediesajterna är bara det senaste steget i de egyptiska myndigheternas allt hårdare behandling av landets press.

Redan i maj genomsökte egyptisk polis redaktionerna på nyhetssajten Al Borsa och Daily News Egypt och beslagtog datorer.

Under den senaste veckan har också ett trettiotal medlemmar från två av landets oppositionspartier gripits och även den välkände advokaten och tidigare presidentkandidaten Khaled Ali fängslats.

Ali, som väntas kandidera i presidentvalet 2018, anklagas för oanständigt beteende och kommer att ställas inför rätta i nästa vecka.

Al-Jazeera blockerad efter tvist

Nyhetskanalen Al-Jazeera, som delvis ägs av den qatariska kungafamiljen, har sedan den tidigare egypiske presidenten Mohammed Mursi avsattes 2013 betraktats som fientlig av den egyptiska regimen.

Den qatariska regimen stod bakom Mursi, och efter avsättandet greps och fängslades ett antal journalister från Al-Jazeera i Egypten.

Den senaste veckan har kanalen även hamnat i blåsväder hos Egyptens allierade Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

De båda länderna blockerade Al-Jazeeras sajt efter en tvist med regimen i Qatar kring ett uttalande av landets ledare shejk Tamim Al Thani – ett uttalande som enligt qatariska myndigheter dock ska ha kommit från en hackare,  enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.