Foto: TT

Pepsi drar in kritiserad reklamfilm

Läskjätten Pepsi skrotar sin reklamfilm med realitystjärnan Kendall Jenner efter omfattande protester. Filmen har anklagats för att trivialisera Black Lives matter-rörelsens protestmarscher i USA.

Det multinationella läskföretaget har mötts av en kritikerstorm efter att en reklamfilm med realitystjärnan Kendall Jenner släpptes under gårdagen.

Filmen har kritiserats för att försöka kapitalisera på Black Lives Matter-rörelsens protestmarscher mot polisens övervåld mot svarta och för att ha trivialiserat demonstrationerna.

”Ber om ursäkt”

Filmen har nu dragits in och i ett uttalande ber läskjätten om ursäkt, uppger The Independent:

”Pepsi försökte sprida ett globalt budskap om enighet, fred och förståelse. Uppenbarligen gjorde vi ett misstag och ber därför om ursäkt. Vi ville inte förminska svåra frågor och drar in reklamen. Vi vill även be Kendall Jenner om ursäkt för att ha placerat henne i denna position.”

Likheter med välkänd bild

I filmens mest kritiserade sekvens, som utspelas under en protestmarsch, lämnar Kendall Jenner från ”Keeping up with the Kardashians”, över en läskburk till en polis, som då mjuknar.

Läskreklamen kritiseras bland annat för likheterna med Leshia Evans polisprotest i Baton Rouge förra sommaren. Foto: Skärmdump & AP / TT

Scenen bär omisskännliga likheter med en välkänd bild på Leshia Evans som togs under en protestmarsch i Baton Rouge i Louisiana förra sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer