På gatorna i Warszawa har tusentals demonstranter samlats för att protestera mot de hårda medielagarna. Foto: TT

Polen backar från omstritt medieförslag

Uppdaterad
Publicerad

Polens styrande parti Lag och rättvisa (PIS) backar från sitt förslag att begränsa mediers tillträde till det polska parlamentet. Samtidigt upplever landets medier ett allt hårdare klimat efter den lagstiftning som undertecknades av den polske presidenten för ett par dagar sedan.

Enligt en kommentar från det polska överhusets talman Stanislaw Karczewski backar nu regeringen från det kritiserade förslaget, enligt TT.

– Vi tar ett steg tillbaka.

Karczewski tillade även att inga regler kommer att ändras i och med beslutet.

Förslaget om att stoppa journalister från att delta i parlamentssessioner har lett till massiva protester i Polen.

Tusentals demonstranter har de senaste dagarna protesterat på gatorna i Warszawa och oppositionspolitiker barrikaderat sig i parlamentets plenisal.

Hård medielagstiftning

Medieklimatet i Polen har hårdnat sedan landets president Andrzej Duda för ett par dagar sedan undertecknade en omstridd lagstiftning kring hårdare styrning av media.

Lagen innebär att landets finansminister har möjlighet att såväl utse som sparka chefer på de statliga radio- och tv-företagen.

Oro inom EU

Från EU:sida uttryckte man efter undertecknandet oro över medielagen, som antogs med bred majoritet i parlamentet.

Bland annat den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger varnade för att de nya reglerna kan ses som ett intrång på de gemensamma europeiska värderingarna, och i förlängningen skulle kunna leda till att landet förlorar sin rösträtt i unionen.

Fakta: Polens skärpta lagar

Visa

En lag som kontrollerar ledningen för de statliga medierna undertecknades tidigare i år efter att ha förslagits av det styrande partiet Lag och rättvisa.

En ny lag gällande landets författningsdomstol som innebär förändringar av beslutsgången i domstolen har också införts i Polen. Kritiker har befarat att detta ska leda till att domstolens oberoende hotas.

Den nya medielagstiftningen i Polen, som ger regeringen ökad kontroll över statliga medier, har kritiserats av en rad internationella medierättighetsorganisationer.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer