Rosanna Dinamarca polisanmäler författaren Katerina Janouch efter bildpubliceringar i sociala medier. Foto: TT

Rossana Dinamarca polisanmäler Katerina Janouch

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Katerina Janouch publicerat en tweet om Rossana Dinamarca som anklagades för att vara sexistisk, följde Janouch upp med ett blogginlägg och ytterligare en bild på Dinamarca. Nu väljer Dinamarca att polisanmäla för förtal.
– Hon fortsätter att antyda att anledningen att jag var på manifestationen var sexuella syften. Jag tycker att det är extremt osmakligt, säger Rossana Dinamarca.

Det var under måndagen som Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca polisanmälde Janouch för förtal. Anmälan kommer i kölvattnet av den bild Janouch publicerade med rubriken ”Trappan är mer effektiv än Tinder” där Dinamarca syns samtala med en man under en manifestation mot utvisningar till Afghanistan.

”Tycker det är extremt osmakligt”

Därefter följde ett blogginlägg där Janouch bland annat drar paralleller till Arbogafallet där ensamkommande utnyttjats av socialarbetare – vilket var en av anledningarna till Dinamarcas polisanmälan.

– Hon fortsätter att antyda att anledningen att jag var på manifestationen var sexuella syften. Jag tycker att det är extremt osmakligt och att det är så uppenbart att hon vill uppvigla andra för att de ska dreva mot mig, säger Dinamarca.

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms Universitet, tror dock inte att fallet håller för ett åtal.

– Sen är jag dessutom tveksam till om det är förtal. Yttrandefriheten är långtgående och man får vara infam, raljant och ibland säga väldigt elaka saker, säger han till Sveriges Radios Kulturnytt.

LÄS MER: Viking line avbryter samarbetet med Janouch

Under måndagen la Janouch ut ännu en bild på Dinamarca med rubriken ”Fattar inte pratet om att Rossana Dinamarca inte vill bli sexualiserad. 2015 gick det ju bra!?”. Det är en av Dinamarcas egna bilder där hon är iförd en t-shirt där det står ”Sveriges sexigaste politiker”. En utmärkelse som enligt Rossana Dinamarcas kommer av hennes arbete mot rasism.

– Skillnaden mellan bilderna är ju att jag äger rätten till min egen kropp, hon äger inte rätten till den. Det tycker jag är det mest osmakliga av allt. Att en person som arbetat som sexualrådgivare och med frågor som rör kvinnans rätt till sin egen kropp ifrågasätter kvinnans trovärdighet i de här frågorna.

Enligt Claes Borgström som är Rossana Dinamarcas advokat är det första bilden som gör att en anmälan har upprättats, men syftet har förstärkts genom de övriga publiceringarna.

– Bilden är ju ägnad att framkalla andras missaktning och syftet är att kränka Rossana Dinamarca, särskilt med tanke på att hon är politiker.

Del av expertråd mot sexualbrott

Janouch är sedan i våras en del av det expertråd som företaget Viking Line anlitat för att minska sexualbrott på sina färjor. Under söndagen skrev Viking Line att de inte ansåg att publiceringen av bilden och de efterföljande kommentarerna var förenliga med detta uppdrag, men har senare tagit bort uttalandet från sin Facebook-sida.

Kulturnyheterna har sökt Katerina Janouch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer