Foto: TT

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna om ”missvisande nyheter”

Publicerad

Till nyhetsbyrån Reuters säger Stefan Löfven att falska nyheter kan ”skaka demokratin i grundvalarna”. Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein ställer sig mer kritisk till Oxford-rapporten.

En av tre nyheter som delas på Twitter om det svenska valet är ”skräpnyheter”, enligt en rapport från internetinstitutet vid Oxford University i England.

Rapportförfattarna definierar att skräpnyhetssajter ägnar sig åt att ”medvetet publicera missvisande, bedräglig och inkorrekt information som utger sig för att vara riktiga nyheter”.

De tre sajter som pekas ut som främsta leverantörer är Nyheter idag, Samhällsnytt och Fria tider.

Till nyhetsbyrån Reuters säger statsminister Stefan Löfven att spridningen av falsk eller snedvriden information riskerar att ”skaka om demokratin i grundvalarna”.

”För nära inpå valet”

Joakim Wallerstein, kommunikationschef för Sverigedemokraterna är generellt kritisk till rapporten.

– Jag tycker det är konstigt att ett utländskt institut försöker märka nyhetskällor som ”junk news” och släpper den här typen av rapport så nära inpå valet, säger han till Reuters.

En av rapportförfattarna säger dock att rapporten är väl förankrad i Sverige.

– Dels är den här mallen som vi använder en som används för undersökningar i flera länder. Dessutom är de som gjort den här undersökningen ett team av svenskar som kan tolka innehållet och är inlästa på svensk politik och det svenska medielandskapet, säger Freja Hedman, förstaförfattare för rapporten som publiceras av Oxford Universitys internetinstitut, till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer