Spotifys vd Daniel Ek är inflytelserik. Foto: TT

Spotifygrundaren med på Times 100-lista

Uppdaterad
Publicerad

Times 100-lista har sedan 1999 listat världens mest inflytelserika presoner. I år är Spotifygrundaren Daniel Ek ensam svensk på listan.

Strömmad musik på nätet, är det en grej? Det frågade sig många 2006 när den svenska entreprenören Daniel Ek lanserade Spotify.

Elva år senare tycker 100 miljoner användare att svaret är ja. Och det tycker också det anrika magasinet Times som listar svensken på på sin årliga topp 100-lista över världens mest inflytelserika personer.

”Daniel Ek är en teknikpionjär”, skriver singer songwriter-stjärnan Ed Sheeran i motiveringen i Times.

Han skriver också att  han växt upp med Spotify och att musiktjänsten varit ett sätt för honom att ha kontakt med fansen.

Sällskap med Trump

På listan sällskapar han med politiska högdjur som Rysslands president Vladimir Putin, hans amerikanska kollega Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Bland kulturpersonligheterna på listan finns bland andra den kanadensiska författaren Margaret Atwood och Moonlight-regissören Barry Jenkins.

Inga andra svenskar finns på årets lista. Förra året var youtube-stjärnan Felix Kjellberg med.

LÄS MER: Pewdiepie bland de mest inflytelserika

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.