Ulf Johansson, idag ansvarig utgivare för riksnyheterna, väljer att gå vidare inom SVT. 1 september börjar han som projektledare för SVT Opinion och Opinion live i Göteborg. Foto: SVT

SVT Nyheters chef Ulf Johansson slutar

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren slutar Ulf Johansson som programchef och ansvarig utgivare på Riksnyheterna efter fem år på tjänsten. Han återvänder till Västsverige och ett jobb som projektledare på Samhällsredaktionen i Göteborg.

Efter fem och ett halvt år som programchef på SVT Nyheter väljer nu Ulf Johansson att gå vidare i yrkeslivet, men han blir kvar inom SVT. Efter sommaren börjar han på Samhällsredaktionen i Göteborg.

– Att vara chef för Riksnyheterna har varit ett av de finaste jobb jag kunnat tänka mig som publicist, men tiden är mogen att lära sig nya saker. I Göteborg ska jag bland annat arbeta med Opinion live, vilket ämnesmässigt ligger nära det jag håller på med på Riksnyheterna men som är ett väldigt annorlunda format med både en debattsajt och ett program.

Från tidningsvärlden

Ulf Johansson kom till SVT från Nerikes Allehanda, utan större erfarenhet av TV. När han började hade redaktionen precis genomgått en stor organisationsförändring. När han nu lämnar har Riksnyheterna precis genomfört ytterligare en omorganisation till en redaktion där nyhetsförmedlingen online fått betydligt större betydelse i såväl text som rörlig bild.

– När jag började så existerade knappt SVT Nyheter på webben.  I dag har vi en fullödig nyhetstjänst online samtidigt som våra nyhetsprogram i TV fortfarande håller ställningarna och i vissa fall nått en ännu större publik.

Enligt Ulf Johansson är det publiken som driver på  den digitala utvecklingen, och för att vara relevanta måste SVT klara av att leverera såväl snabba nyheter som fördjupning dygnet runt. Och kraven från publiken blir i snabb takt allt högre. Den tid då människor satt och väntade på att Rapport 19:30 skulle berätta för dem vad som hänt är förbi.

Ulf Johanssons chef: ”Han har aldrig backat från att ta debatten”

Processen att rekrytera en efterträdare pågår och Ulf Johansson arbetar kvar på Riksnyheterna fram till sommaren. Han beskriver åren på denna utsatta post inom public service som roliga och intensiva. Men de har också varit jobbiga.

– En sak som påverkat mig mycket är att det blivit ett sådant tryck från ganska mörka krafter kring frågor om terrorism, flyktingar, migration och integration. Ibland har jag gått hem från jobbet och känt mig smutsig av alla påhopp som kommer via telefon eller mejl. Det är obehagligt, men samtidigt något som hela redaktionen måste klara av att stå emot även i fortsättningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer