Linnea Heppling, Johan Ekman och Robin Linderborg med priset. Foto: SVT

SVT vinner fint pris för grafik om flyktingströmmar till EU

Uppdaterad
Publicerad

En trio från SVT Nyheter vann i kväll pris på Nordeuropas främsta konferens för datajournalistik för sin grafik som visar vilka EU-länder människor flydde till 2014.

SVT-journalisterna bakom den uppmärksammade grafiken är Linnea Heppling, Robin Linderborg och Johan Ekman.

– Det känns verkligen jättekul. Vi är tacksamma för Kristian Lindquist och alla andra chefer som låter oss göra det vi är bra på. För att de litar på oss och låter oss ta egna initiativ, för det är då det blir såhär bra, säger Linnea Heppling.

Trion vann Nordic data journalism awards i kategorin ”Applikationer” för sin grafik som visar flyktingströmmar till EU-länderna under 2014.

Motiveringen löd: ”Visar på ett enkelt och pedagogiskt sätt till vilka länder flyktingarna flyr till. Teamet har visualiserat viktig fakta och satt det i rätt perspektiv på ett bra och tydligt sätt som tjänar den aktuella debatten om migration.”

– Vi gjorde den på under 24 timmar. Det är så otroligt mycket data och många länder, och det fungerade inte bra med karta i mobilen. Då passade den här typen av modell som vi använde bra.

Priset delas ut vid Nordic data journalim conference som startade för några år sedan. I år hålls den i Helsingfors.

Här kan du se den prisade grafiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.