TV4-huset Foto: Wikimedia commons

90 tjänster ska bort från TV4

Uppdaterad
Publicerad

TV4 bekräftar att ett omfattande sparpaket ska sjösättas vilket innebär att 90 personer kommer att bli av med jobbet, rapporterar Resumé.

Efter att både omsättningen och resultatet för Bonnier Broadcasting, TV4:s moderbolag, har fallit ska nu företaget spara 400 miljoner kronor per år genom ett stort sparpaket, enligt uppgifter till Resumé under onsdagen.

Många av bolagen som ingår i Bonnier Broadcasting har haft fallande siffror och under torsdagen presenterande TV4-gruppens vd Casten Almqvist ett förslag på omstrukturering där det externa produktionsbolaget Nyhetsbolaget slås ihop med Bonnier Broadcasting och ett meddelande om att 90 personer förlorar jobbet.

TV4:s vd Casten Almqvist ser det dock inte som ett sparpaket utan som en omställning.

– Vi har använt ordet omställning väldigt medvetet för att för oss görs det här med blicken mot framtiden, säger han till Kulturnyheterna.

”Ett steg före omvärldens utveckling”

Enligt Casten Almqvist beror inte den nya omstruktureringen på vikande resultat utan på en rustning inför framtida utmaningar.

– TV4 gör sitt bästa kvartal ett någonsin, uppger Casten Almqvist som inte har sett liknande resultat sedan 1990:

– Vi vill rå över vår egen framtid och vill förekomma snarare än att förekommas. Vi vill försöka ligga helst två eller i alla ett steg före omvärldens utveckling och förändring. Då tänker jag framför allt på användarnas beteende och den ökade globala konkurrensen från utländska tv-bolag som går fortare än vad vi hade planerat för.    

Nyhetsverksamheten tillbaka

Enligt förslaget ska alltså nyhetsjournalistiken flytta in i kärnverksamheten igen, men reporterorganisationen kommer att ses över.   

– Vi bygger om vår organisation för att bli snabbare och mer flexibla än vad vi är idag, säger Casten Almqvist:

– Vi har inte för avsikt att det ska påverka vår programverksamhet. Våra investeringar i svenska dramaserier, nyheter och journalistik ska värnas och helst öka i sina resurser. Därför är det bara en handfull av de 90 kollegor som berörs journalister eller människor som jobbar med vår programverksamhet.

Redaktioner stängs

Enligt förslaget minskar antalet riksreportrar från 24 till 18 stycken. Redaktionerna i Jönköping, Norrköping, Falun och Sundsvall avvecklas och dessa områden kommer istället att bevakas av de kvarvarande redaktionerna.

Även om det inte ska påverka tittarna så kommer flera lokala redaktioner att läggas ner i omstruktureringen. Tror du inte att det kommer att påverka innehållet för tittarna?

– Vi hoppas att vi ska klara av samma reptrick som tidigare. Vi gjorde ju en större förändring för några år sedan med våra lokala stationer som lades ner för att vi kom fram till att vi ville fokusera på att ge publiken lokala berättelser i våra nationella sändningar och valde då bort att göra lokala sändningar för en lokal publik, säger Casten Almqvist.

Läs mer: TV4 skär ner i Umeå

– Vi från förbundets sida beklagar förstås förslaget att lägga ner och ta bort tjänster från riksreporterorganisationen i landet. Det är jättetråkigt för våra medlemmar som blir av med jobben och det betyder också att närvaron utifrån landet i våra riksnyheter kommer ju att minska. Men vi kommer fortfarande att ha kvar riksreportrar, säger Ann Johansson som är Journalistklubbens ordförande påTV4/Nyhetsbolaget.

Men idéen om att flytta tillbaka personalen till Bonnier Broadcasting från Nyhetsbolaget är någonting som Journalistförbundet välkomnar berättar Ann Johansson.

De som blir berörda av nedskärningarna ska vara vidtalade senast den 1 juni enligt Casten Almqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.