Ulf Johansson och Uppdrag gransknings Janne Josefsson och Karin Mattisson. Foto: SVT

Ulf Johansson blir ny chef för Uppdrag Granskning

Publicerad

SVT Nyheters tidigare programchef Ulf Johansson blir ny projektledare och ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning. Johansson ersätter Nils Hanson, mångårig medarbetare och chef för programmet som han nu lämnar efter 14 år.

Det var i våras som Ulf Johansson lämnade rollen som programchef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter, efter fem och ett halvt år på posten. Han gick då till SVT Opinion Live i Göteborg. Nu står det klart att han tar över som chef för SVT:s granskande program Uppdrag Granskning.

– Det känns fantastiskt, säger Ulf Johansson till Kulturnyheterna.

– För publiken är Uppdrag Granskning synonymt med grävande journalistik. Ingen annan redaktion har ett sånt förtroende, till och med bland grupper som inte litar på journalister. Det kommer att vara tufft att bibehålla, men det måste vara målet.

Karin Mattisson, programledare och reporter på Uppdrag Granskning säger att redaktionen är glad över beslutet.

– Det känns jättebra och spännande. Han kommer med en tyngd och positiv energi och han är en person som är van vid att riskera lite kring sitt jobb, säger hon.

Vill utveckla närvaron online

Innan tiden som programchef för SVT Nyheter var Ulf Johansson ansvarig utgivare för Nerikes Allehanda. Under hans tid på SVT Nyheter gick redaktionen från att i huvudsak arbeta med tv i den traditionella tablån, till att etablera en närvaro på webben. En utveckling han ser som viktig även för Uppdrag Granskning under de kommande åren.

– Även om Uppdrag Granskning har ett starkt varumärke, så finns det mycket att utveckla. Vi måste bli mer digitala, och vi måste också klara av att förhålla oss till den stora samhällsomvandling som pågår just nu, säger Ulf Johansson. 

Nils Hanson, som lett Uppdrag Granskning i 14 års tid, meddelade i höstas att han lämnar tjänsten. I intervjuer har han sagt att han nu vill gräva på egen hand under en tid, innan han går i pension.

Ulf Johansson blir Uppdrag Gransknings ansvarige utgivare, och kommer att dela rollen som projektledare med Marianne Westman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer