Reaktion på Twitter/ Sara Quin och Tegan Quin Foto: Twitter/ Scott Gries

Hbtq-videor blockerades – videojätten ber om ursäkt

Publicerad

Nu har videojätten Youtube bett om ursäkt efter att flera hbtq-profiler vittnat om att en funktion för att filtrera bort olämpligt material slagit fel: flera hbtq-vänliga röster har av misstag blockerats på sajten.

Funktionen ”begränsat läge” ska möjliggöra för känsliga användare att filtrera bort olämpligt eller känsligt material på videosajten. Men flera populära hbtq-profiler har vittnat om att funktionen verkar ha programmerats till att räkna hbtq-vänliga åsikter eller personer som olämpliga och dolt innehållet.

Sminkvideor och vigsellöften doldes

Videorna som ”begränsat läge” dolde kunde vara allt ifrån en dokumentär om transpersoner, till sminkinstruktioner eller ett hbtq-par som läser upp sina vigsellöften.

En som reagerade var Rowan Ellis, som gör videor om populärkultur ur ett feministiskt och queerperspektiv. Hon menade att funktionen verkade vara programmerad så att allt hbtq-vänligt material räknades som olämpligt. Andra som ifrågasatte företagets funktion var musikerduon Tegan and Sara, och Youtubeprofilen och hbtq-förespråkaren Tyler Oakley.

Ber om ursäkt

Reaktioner och kritik samlades under hashtaggen #YoutubeIsOverParty som trendade på söndagkvällen. Det ledde till att företaget igår kväll bad om ursäkt, och tog manuellt bort ett antal olyckliga blockeringar. Dessutom tänker de se över funktionen ”begränsat läge”.

”Tillägget fungerar helt enkelt inte som det ska. Vi är ledsna och vi kommer att åtgärda det”, skriver företaget i ett blogginlägg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Medier
Mer Kultur
Mer Nyheter