Dave Mustaine under en Megadeth-spelning i Budapest. Foto: Balazs Mohai/AP/TT

Megadeths frontman Dave Mustaine har drabbats av cancer

Uppdaterad
Publicerad

Dave Mustaine, fixstjärna i Megadeth och tidig medlem i Metallica, har drabbats av strupcancer. Det berättar thrash metal-legendaren i ett inlägg på Instagram, där han också bekräftar att bandet ställer in i princip alla spelningar i år.

Beskedet att Dave Mustaine, känd för sin nasala hårdrockspipa och flinka gitarrspel, har tagits emot med bestörtning bland både fans och kolleger. På Instagram ger många veteraner i branschen såsom Gary Holt och Alex Skolnick sitt stöd.

Dave Mustaine själv är dock hoppfull trots diagnosen.

”Det här är uppenbarligen något jag måste respektera och möta med full kraft, men det är inte första gången jag har kämpat mot svåra hinder. Tillsammans med mina läkare har jag gjort upp en behandlingsplan som de anser har en 90-procentig chans att lyckas. Jag har redan påbörjat behandlingen”, skriver rockstjärnan.

Fortsätter spela in nya plattan

Nästan alla spelningar som bandet planerat under året har skjutits upp med anledning av frontmannens diagnos. Arbetet med Megadeths nästa platta, uppföljaren till 2016 års ”Dystopia”, fortsätter dock som planerat.

Dave Mustaine var gitarrist i en tidig version av Metallica och skrev flera av låtarna på bandets debutplatta ”Kill 'Em All” innan han fick sparken och bildade Megadeth, som rönt stora framgångar med skivor som ”Peace sells... but who's buying?”, ”Rust in peace” och ”Countdown to extinction”.

Metallica, Megadeth, Slayer och Anthrax ingår i det som i folkmun brukar kallas för ”The big four” – de mest klassiska thrash metal-banden. Megadeths första skiva, ”Killing is my business... and business is good”, släpptes 1985.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.