Oscar Zia programleder Melodifestivalen 2022. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Melodifestivalens turné ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Många har ställt sig frågan vad som händer med Melodifestivalen när publiktak åter införts i Sverige. Nu har SVT bestämt att allt ska sändas från Stockholm inför en publik på 500 personer.

Den femte februari inleds Melodifestivalen och det var tidigare tänkt att det skulle bli en Sverigeturné, som innan pandemin. Nu kommer hela Melodifestivalen ändå att hållas i Stockholm.

Malmö arena, Scandinavium, Saab arena, Sparbanken arena, Hägglunds arena och Friends arena skulle fyllas med fans i de respektive turnéstäderna, Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och Stockholm. Nu är det beslutat att så inte blir fallet.

”Fortfarande peppad”

– Det är en logistiskt stor förändring men ett rimligt beslut. Jag är fortfarande jättepeppad och för mig förändrar det ingenting, säger Oscar Zia som programleder årets upplaga av Melodifestivalen.

Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen, säger att en del saker kommer att behöva ändras i manus – där man refererar till de olika städerna, men annars kommer showen vara intakt. Och skulle restriktionerna lättas innan finalen i mars kan det bli en större publik.

– Vi vill så gärna att publiken kommer, så många som möjligt, så om restriktionerna släpps kommer vi släppa på en större publik, säger hon.

Oklart var mello ska hållas

De nya restriktionerna, som införs den 19 januari, innebär ett publiktak på 500 i publiken med ett avstånd på en meter mellan sällskapen – och 500 personer är fortfarande tänkta att släppas in. Utöver det kommer en personalstyrka på ungefär 150 personer vara på plats.

SVT skriver att man i nuläget letar efter en arena att sända ifrån.

Hade ni ingen plan B?

– Nej, men det kommer vi att lösa inom de närmsta dagarna, säger Anette Brattström.

Biljetter gäller nästa år

Live nation skriver i ett sms till Kulturnyheterna att ambitionen är att hålla tävlingen i samma städer nästa år och då kommer årets biljetter att gälla, annars återlöses de. Biljetter till det nya evenemanget i Stockholm kommer att släppas separat.

Konsertarrangören hoppas på att restriktionerna kan släppas innan finalen i mars:

”I dagsläget kan vi inte utesluta att finalen kan genomföras enligt plan. Vi väljer därför att avvakta tills vi vet mer om hur eventuella restriktioner ser ut i mars”, skriver Emilie Olsson Lignell på Live nation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.