Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om man följer mig och ser mina memes kan man nog gissa var jag står politiskt, men samtidigt ser jag till att driva med alla politiker”. Foto: Joakim Hallgrim Rückert/SVT

Meme Lord Jeki bokdebuterar

Uppdaterad
Publicerad

Ett av memesveriges största Instagramkonton drivs av Meme Lord Jeki. Nu byter han plattform och debuterar som författare med boken ”Hitta Uffe”.

– Det är satirisk dystopi, säger Meme Lord Jeki.

Med över 150 tusen följare på Instagram är Meme Lord Jeki en av de största i den svenska memesfären. Själv titulerar han sig som Sveriges största rikspucko.

– Jag vill att folk ska uppskatta mitt trams, säger Meme Lord Jeki till Kulturnyheterna.

Trots att han driver med människor i offentligheten vill han själv vara anonym.

– Jag har inget behov av att bli offentlig. Människorna jag gör memes om har valt att vara offentliga och då tycker jag man ska räkna med att bli skämtad med, säger han.

Inläggen på Instagram tar avstamp i både populärkulturella fenomen och politisk satir, med såväl kända personer och styrande politiker som karaktärer ur olika barnböcker och spel.

Vuxenbok i barnboksförpackning

Nu debuterar Meme Lord Jeki med boken ”Hitta Uffe” som är inspirerad av barnboken ”Var är Hugo?”, med illustrationer av Axel Wingborg.

– Boken är en satirisk dystopi. Det är nutiden dragen till sin spets, säger Meme Lord Jeki.

I satirboken är Ulf Kristersson försvunnen, han är liten som en tändsticka och går knappt att hitta.

– Han gömmer sig i olika miljöer där han har haft ett finger med i spelet, säger Meme Lord Jeki.

Statsministern döljer sig bland annat på ett vård- och omsorgsboende som drivs av sällskapsrobotor, men även på ett kaosartat Skansen. Ebba Busch hårbotten har drabbats av en lössinvasion.

– Jag har tagit en memeidé och gjort den till en bokidé, säger Meme Lord Jeki.

Lutar din samhällskritik åt ett visst politiskt håll?

– Om man följer mig och ser mina memes kan man nog gissa var jag står politiskt, men samtidigt ser jag till att driva med alla politiker för alla politiker förtjänas att drivas med, säger Meme Lord Jeki.

Hur kommer du på alla memes?

– Jag är nog bara sjuk i huvudet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.