Politiker, realitystjärna och Melloartist: Méndez är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalståget rullar vidare och stannar i Malmö för deltävling tre. I lördagens startfält finns bland annat Méndez som nu gör comeback i Melodifestivalsammanhang efter 15 år. Men om artisten själv fått välja hade han varit tillbaka i tävlingen tidigare.

– Goddamn, jag har försökt tidigare! säger Méndez till Kulturnyheterna.

Méndez fick sitt stora genombrott med hiten Razor tongue 1999 och 2002 debuterade han i Melodifestivalen med låten Adrenaline, en låt som gick direkt till final och slutade på en andraplats efter Afro-Dite med Never let it go.

Året därpå ställde han upp med låten Carnaval som inte gick vidare till final. Det har gått 15 år sedan dess och nu är Méndez tillbaka i Melodifestivalen med låten Everyday.

– Jag har försökt ett par gånger innan men det blev inte så lyckat då. Jag är ganska känd för att vara envis, riktigt envis. Så skulle det ta tio år av att skicka in bidrag – då skickar jag in bidrag i tio år tills det går, säger Méndez och ler:

– Jag tycker att det är en sådan otrolig resa. Min erfarenhet av Melodifestivalen är den bästa. Jag tror att det är det största som jag har gjort här i Sverige.

”Jag ångrar ingenting”

Det var länge sedan Méndez var aktiv på den svenska musikscenen men han har haft fullt upp med en blomstrande karriär i hemlandet Chile. Förutom musiken har han också varit med i den skruvade realityserien Los Méndez där publiken under fyra säsonger fick följa hans familjs galna vardag. Men framgången har haft sitt pris.

– Jag ångrar ingenting men just i slutet då var det inte roligt längre. Det blev för stort. Det blev för mycket. Folk gick igenom mina sopor och efter det så kommer min son och säger att han är homosexuell, säger Méndez och tillägger:

– Precis under den tiden hade en grabb blivit torterad och mördad bara för att vara gay och sådant skrämmer en förälder. Jag blev ju skraj för min son. Men av all den här rädslan så hände en ganska underbar grej. Det hjälpte andra ungdomar att komma ut. Det hjälpte andra vuxna att komma ut i Chile.

Kandiderade till borgmästare

2016 skapade Méndez stora rubriker när han tillkännagav att han skulle ställa upp i borgmästarvalet i sin hemstad Valparaíso. En nyhet som många trodde var ett skämt. Inte minst de sittande politikerna i hemstaden.

– Jag vann inte valet till sist. Jag kom andra plats. Men vem vet om tre år ”I see you again”! Jag är envis så vi får se vad som händer, säger Méndez och poängterar att han vill använda sin tid i rampljuset för att ge röst åt de som inte hörs i Valparaíso.

– Jag ställer upp i politiken för att mitt hjärta säger det. Inte att någon annan säger det. För att jag vill förändra saker och ting. Jag ställer upp i Melodifestivalen för att jag vill ge dig glädje. Jag vill att du ska dansa. Jag vill att du ska bli glad. Sådan är jag. På gott eller ont. Men jag går efter vad mina känslor säger.

Deltävling tre av Melodifestivalen sänds i SVT 1 20.00 lördagen den 17 februari. Du kan smygtitta på alla bidrag här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.