Merkurhuset i Göteborg får prestigepris för sin design

Uppdaterad
Publicerad

Vinnaren av det prestigefulla arkitekturpriset är reklambyrån Forsman & Bodenfors huvudkontor i Göteborg. Juryn lyfter bland annat Merkurhusets ”egensinniga gavlar” och ”takkupor med många tolkningsbottnar” i sin vinnarmotivering.

Ernst Krügers gamla rederipalats Merkurhuset har fått en systerbyggnad med samma namn.

– Det är brutalt men mänskligt och snällt samtidigt, säger Per Bornstein en av arkitekterna som har skapat det nya Merkurhuset som är signerat arkitektkontoret Bornstein Lyckefors, numer Olsson Lyckefors.

Kasper Salin-priset har delats ut av Sveriges Arkitekter sedan 1962 och i årets motivering beskriver juryn den vinnande byggnaden som en ”märkvärdig gestalt som vilar vackert i arkitekturhistorien men samtidigt är sin egen”.

– Det är ju poesi att nån säger så om något man har gjort. Det är fint att juryn har sett de kvalitéerna i projektet, säger Per Bornstein.

Många föredrar klassisk arkitektur

Under den senaste valrörelsen blev arkitektur en het politisk fråga och flera partier, bland annat Moderaterna, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, förespråkade arkitektur i klassisk stil.

En undersökning visar också att en stor andel av svenskarna, 44 procent, tycker att nya hus i hög utsträckning ska byggas i klassisk stil. Merkurhuset är byggt i glas och betong i en modernistisk stil, alltså motsatsen till den klassiska stil som många föredrar.

– Jag tycker det är roligt att det finns ett sånt intresse för klassisk arkitektur. Jag tror byggandet har blivit för sterilt, Per Bornstein.

Även om Merkurhuset är långt ifrån klassisk stil så är det en stil som tilltalar Per Bornstein.

– Merkurhuset är verkligen inte en klassisk byggnad men det leker lite med klassicismen. Det leker med symmetrier, det leker med former och med vertikala element.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.