• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Arkivbild. Den försvunnan mannen ska ha smsat en vän och sagt att han precis landat på Arlanda i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mexikansk konstnär tros vara försvunnen i Sverige

Publicerad

En 25-årig mexikansk konstnär, som skulle besöka Stockholm för att delta i en utställning, tros vara försvunnen. Detta efter att han inte dykt upp hos den vän som han skulle bo hos under sitt besök.
– Det här är helt oförståeligt. Han skulle aldrig låta bli att höra av sig till sin familj på det här sättet, säger galleristen Malou Bergman.

Den unge konstnären skulle ha landat i Stockholm i fredags, den 16 augusti, för att under lördagen vara med på invigningen av en konstutställning som han själv är en del av.

Men när mannen inte dök upp hos den vän han skulle bo hos – trots att han smsat och skrivit att han hade landat på Arlanda – blev vännen orolig och anmälde honom försvunnen till polisen.

Vännen: ”Han skulle aldrig låta bli att höra av sig”

Försvinnandet, som Aftonbladet var först att rapportera om, förbryllar Malou Bergman som äger galleriet där mannens konst skulle ställas ut.

Hon berättar att konstnären var på sitt första Sverigebesök förra året och därför räknade vännen med att han skulle klara av att ta sig till hemmet på egen hand.

– Det här är helt oförståeligt. Jag kan inte i min vildaste fantasi säga varför han skulle skriva att han precis har landat på Arlanda och sedan bara sluta höra av sig, säger Malou Bergman.

Vad tror du kan ha hänt honom?

– Jag kan faktiskt inte tro något. Han är noggrann och omsorgsfull och skulle aldrig låta bli att kontakta sin familj eller oss på det här sättet, om inte något har stoppat honom. Inte en chans, säger Bergman och tillägger:

– Han är en smart kille som skulle lösa det på något sätt för att höra av sig till oss. Så jag hoppas att det finns en logisk förklaring.

Oklar resväg

Mannens familj i Mexiko har gjort en efterlysning av honom där och har kontaktat Mexikos ambassad i Sverige. Familjen tror att han har rest från Cancún i Mexiko och därefter mellanlandat i Manchester i Storbritannien. Men eftersom de inte har hans flightnummer så är de inte säkra på exakt hur mannen skulle resa till Stockholm.

– Ambassaden har kontakt med polisen i Sverige och vill att de ska titta på övervakningsbilder från Arlanda på personer som har anlänt från Manchester. Men utan flightnummer är det svårt, säger Malou Bergman som själv har kontakt med familjen.

Polisen bekräftar att en utländsk person i 25-årsåldern har anmälts försvunnen, men kan inte gå in på fler detaljer i det ärendet.

– Det kan hända att polisen går ut och ber allmänheten om tips, men i nuläget är det inte aktuellt i det här fallet, säger Åsa Wallentin, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer