Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet om den mexikanska genren som förbjudits på flera håll i landet. Foto: Ur Las Morras – Peso Pluma, Blessd/SVT

Mexikansk stad förbjuder misogyna låttexter – inför böter på flera hundratusen kronor

Uppdaterad
Publicerad

Staden Chihuahua i norra Mexiko har antagit en lag som bötesfäller den som spelar låtar som uppmuntrar till våld mot, objektifierar eller sexualiserar kvinnor. Detta med bakgrund av regionens många mord på kvinnor – och att den mexikanska genren ”corridos tumbados” väckt debatt om glorifiering av våld.

Det är kommunfullmäktige i Chihuahua som beslutat att bötesbelägga misogyn musik. Enligt ett uttalande från kommunfullmäktiges ordförande Marco Bonilla kan det exempelvis handla om låtar som sexualiserar, nedvärderar eller objektifierar kvinnor.

Bonilla, från konservativa partiet PAN, motiverar med att nästan sju av tio larmsamtal i staden handlar om våld inom familjen.

– Mexiko har enorma problem med våld mot kvinnor. Ingen oavsett politisk färg har lyckats lösa frågan, så jag tror att man nu famlar efter olika åtgärder för att visa att man tar det på allvar, säger Tigran Feiler, SVT:s Latinamerikakorrespondent.

Kan få böta över halv miljon

Den som bryter mot den nya lagen beläggs med höga böter på upp till 800 000 kronor. Pengarna ska gå till olika program mot våld eller till härbärgen för våldsutsatta kvinnor.

– Vad är misogynt innehåll? Det är väldigt svårt att avgöra juridiskt, så det återstår att se om det kommer bli några konkreta bötfällningar, eller om det mer handlar om att skicka ut signaler om att man inte tillåter den här attityden mot kvinnor.

Hett politiskt ämne

Lagstiftarna har varit tydliga med att lagen inte riktar in sig på någon genre, utan gäller all musik. Men beslutet kommer i en tid av politisk diskussion om de mexikanska genrerna ”narcocorridos” och ”corridos tumbados”, som ofta har våldsamma texter.

– Det har funnits olika städer och delstater i Mexiko som har gjort försök att förbjuda ”narcocorridos”, som beskriver kartellerna och det kriminella livet, säger Tigran Feiler.

Tidigare i somras uttalade sig landets president Andrés Manuel López Obrador ogillande mot genren som han menar glorifierar våld och kriminalitet, och lanserade till och med en egen spellista med alternativa låtar.

– Det är val i Mexiko om mindre än ett år, då kommer utspel som får stort medialt genomslag och som blir ett sätt för politiker att profilera sig, säger Tigran Feiler.

”Corridos” är en form av traditionella mexikanska visor, som under andra halvan av 1900-talet utvecklats till ”narcocorridos” – ballader som utspelar sig i drogvärlden.

”Corridos tumbados” bygger vidare på det arvet, men tar även inspiration från genrer som reggaeton och hiphop. Texterna handlar fortsatt ofta om droghandel, med mer eller mindre explicita referenser till knarkkungar som ”El Chapo”, om en lyxig livsstil och om sex.

Genren föddes i slutet av 2010-talet, och med hjälp av artister som Natanael Cano, Peso Pluma och Junior H har den spridits över stora delar av världen, särskilt i Latinamerika och USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.