Bindefeldt-stipendium tilldelas fotografen Mikael Jansson

Uppdaterad
Publicerad

Micael Bindefeldts stiftelse delar varje år ut ett stipendium med syfte att uppmärksamma och stödja personer som på olika sätt förmedlar kunskap om förintelsen. I år tilldelas stipendiet fotografen Mikael Jansson.
– Det betyder oerhört mycket, jag är verkligen hedrad och stolt över att få göra det här projektet, säger Mikael Jansson i SVT:s Morgonstudion.

”Genom att avbilda den sista generationens överlevande, bidrar Mikael Jansson till en ovärderlig dokumentation vars blotta existens blir ett levande bevis som omöjliggör för framtida generationer att förneka eller förminska Förintelsen”. Så lyder stiftelsens motivering.

Och fotografen Mikael Jansson tilldelas nu 400.000 kronor till stöd för hans omfattande porträttserie Witnesses över överlevande från koncentrationslägren i Europa och som nu lever i Sverige.

Micael Bindefeldt beskriver Mikael Janssons bilder som gripande, nakna och pang-på. Det var när han förstod att Mikael Jansson var intresserad av ett projekt som involverade äldre människor som han approcherade honom kring temat, som sedermera utvecklades till att fotografera ett hundratal överlevare.

– Mikael rör sig i en helt annan värld i vanliga fall, bilder i amerikanska Vouge ser lite annorlunda ut, här har det varit en total avsaknad av make-up artister och stylister som brukar vara på hans produktioner – utan här har det varit väldigt naket och det tycker jag att man känner att bilderna är äkta och väldigt starka, säger han.

”Viktigt att föra historien vidare”

Till utställningen kommer förutom fotografier även filmat material där de överlevande berättar sina historier ställas ut. Ett svårt och tungt arbete, beskriver Mikael Jansson.

– Det var fint, gripande och fruktansvärt förstås, det är fruktansvärda historier som gjorde att det var väldigt svårt att fokusera på att ta bilderna faktiskt. Men mycket fina möten, och, säger Mikael Jansson:

– Det är oerhört viktigt att föra historien vidare och framförallt med strömningarna i samhället idag, så för mig var det en självklarhet att göra det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer