Michael Jackson-fans protesterade när dokumentären ”Leaving Neverland” hade premiär under Sundancefestivalen tidigare i år. Foto: AP/TT

Michael Jacksons dödsbo stämmer HBO

Uppdaterad
Publicerad

Dödsboet efter popikonen Michael Jackson stämmer den amerikanska tv-kanalen HBO på 100 miljoner dollar, motsvarande cirka 930 miljoner kronor, eftersom den omtalade dokumentären Leaving Neverland ska visas på kanalen.

I filmen, som hade premiär på Sundancefestivalen tidigare i år, berättar två män om hur Jackson förgrep sig på dem på 1990-talet när de var sex och sju år gamla.

”Michael Jackson är oskyldig. Punkt”, står det i stämningsansökan som beskriver hur popsångaren friats från övergreppsanklagelserna av en domstol 2005.

I stämningsansökan framhålls det att HBO i samband men en Jackson-turné på 1990-talet undertecknade ett avtal som förhindrar att bolaget skadar Jacksons rykte.

”I strid med både grundläggande normer för dokumentärjournalistik och de specifika villkoren i avtalet sviker HBO Jacksons arv genom att sända en ensidig attack mot honom som uteslutande bygger på falska vittnesmål ”, heter det i stämningsansökan.

HBO uppger att man kommer visa dokumentären som planerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.