Foto: TT/pressbild

Efter skandalerna: Han tar över SF Studios

Uppdaterad
Publicerad

SF Studios förra vd Jonas Fors avgick med omedelbar verkan efter Kulturnyheternas avslöjanden om en sexistisk företagskultur och att bolaget stoppar stor del av filmbudgetar i egen ficka. Nu tar Michael Porseryd, med stor erfarenhet från tv-branschen, över vd-posten.

I våras rapporterade Kulturnyheterna om en sexistisk grabbkultur, fester på lyxjakter och en affärsmodell med ovanligt höga marginaler på det anrika produktionsbolaget SF Studios. Flera produktionsbolag gick då ut med att de inte ville samarbeta med SF Studios om de inte ändrade sin affärsmodell.

Efter avslöjandena avgick vd:n Jonas Fors med omedelbar verkan och Ulrika Saxon vd för Bonnier Growth Media, ägare till SF Studios, medgav att bolaget hade en ”hemläxa att göra”.

Kritiken mot SF Studios

Nu meddelas det att Michael Porseryd har utsetts till ny vd för SF Studios. Porseryd har tidigare varit operativ chef och vice vd för Metronome Film & Television och arbetat på ledande positioner inom bland annat MTG, Viasat och ZTV. Han tillträder i början av 2017.

”Viktigt med jämlikhet och mångfald”

När Kulturnyheterna når Michael Porseryd på fredagen har han just haft sitt första möte med sina nya kollegor.

Den förra vd:n tvingades bort efter Kulturnyheternas avslöjande om sexism, grabbkultur, och ovanligt stora vinstmarginaler. Tvekade du inför uppdraget?

– Nej, jag tvekade inte. Det här är ett av de roligaste jobben jag kan se i den här branschen. Om det som har hänt vet jag inte mer än det ni och andra har rapporterat. Jag träffade mina nya kollegor först idag.

Hur ska du göra för att ändra synen på bolaget?

– Jag måste sätta mig ner med mina nya kollegor och diskutera. Jag är för dåligt insatt i detaljerna. Men det pågår ett arbete internt.

Företagskulturen i SF Studios har beskrivits som ”en svinig grabbkultur”, där många kvinnor lämnat bolaget. Hur ser du på det?

– Jag kan inte recensera vad som gjorts bakåt i tiden. Jag kan bara jobba framåt. Men självklart är det jätteviktigt att det finns en sund kultur med jämlikhet och mångfald.

En annan kritik har varit den ovanligt stora andelen pengar som SF Studios har tagit ur filmbudgeten och stoppat in i det egna bolaget. Kommer du fortsätta med den affärsmodellen?

– Jag vill att båda sidor ska göra en bra affär. Om det är 30 procent eller något annat vet jag inte. Men det är viktigt för alla bolag som ska leva ett långt liv att kunna tjäna pengar.

Tunga producenter som Film Väst, Filmpool Nord, Film Skåne, Filmregion Stockholm-Mälardalen och Norrköpings filmfond är skeptiska till framtida samarbeten på grund av SF Studios vinstmarginal. Vad vill du säga till dem?

– Det jag har att säga till dem vill jag gärna framföra när vi träffas. Jag hoppas och tror att vi ska kunna jobba tillsammans i framtiden. Det är viktigt att kunna behålla de kreativa talangerna, oavsett om det är regissörer, manusförfattare eller producenter – det är det som kommer göra att vi kan producera fler filmer, fler tv serier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot SF Studios

Mer i ämnet