Michel Houellebecq. Foto: AP/TT

Michel Houellebecq: Det här blir mitt sista framträdande

Uppdaterad
Publicerad

I helgen förklarade den kontroversiella franska författaren Michel Houellebecq att han, likt en åldrande rockstjärna, aldrig mer kommer att ställa sig på en scen. Han gjorde i samband med ett av sina ytterst sällsynta framträdanden när han var på Litteraturfestivalen i danska Louisiana. Kulturnyheternas Kristofer Lundström var på plats.

– Jag tycker han är lite konstig, men jag tycker verkligen om honom och vill höra vad han har att säga.

Skådespelaren Julie Mörch har köat sig till en plats på främsta raden för att kunna höra varje ord den franske författaren har att säga. 

Det är lördag på konstmuseet Louisiana, som ligger mellan Köpenhamn och Helsingör. Konsten får stå tillbaka den här helgen för den årliga litteraturfestivalen. Tusentals har samlats för att lyssna på etablerade författare som Robert Crumb, Sara Stridsberg, Per Pettersson och Elif Shafak. Men också för att höra från nya namn, som libanesiske Mazen Maarouf.

Har kallats porrfixerad och rasist

Men det finns en som lockar fler än alla andra. 

– Vi är fullständigt överväldigade av det intresse som det finns för Michel Houellebecq här i Danmark, säger förläggaren Jacob Söndergaard. 

Varför är det så?

– För att han är spektakulärt provocerande författare, som säger något viktigt om vår tid. 

Michel Houellebecq. Författare och rubrikskapare. Han blandar sex och politik som ingen annan. Har sagts vara misogyn, porrfixerad, rasist, islamofob, men ses av sina beundrare som sanningsägare och profet. 

– Jag tror att många går runt med en känsla av det håller på att gå åt helvete och att Michel Houellebecq visar vägen ner, fortsätter Jacob Söndergaard.

Skippar Sverige på grund av rökförbud

En av de som köade för att få en autograf av författaren var bibliotekarien Ida Westin. 

– Det finns många epitet på honom, men seismolog tycker är det mest träffande, för han lyssnar av och träffar rätt. 

Du fick en pratstund med honom – vad frågade du?

– Jag frågade om han vill komma till Stockholm, eftersom jag jobbar på stadsbiblioteket och vi har en del program. Han sa att man inte får röka i Sverige och när jag då sa att det kan vi kanske ordna, svarade han att ”jag tror inte jag kan göra så mycket för er, tyvärr”. 

Senaste boken, Serotonin, som kommer på svenska i oktober, är lite av en greatest hits: manlig medelålders blick på unga kvinnor och västerländsk kultur i kris, specifikt i det här fallet det europeiska projektet.

”En riktig stjärna”

Houellebecq var med på två punkter på Louisiana litteraturfestival, dels var det ett samtal med danska journalisten Rune Lykkeberg på fredagen, dels svarade han på läsarnas inskickade frågor under lördagen. Några som var med på båda tillställningarna med stort intresse var översättaren Martin Aitken och kulturproducenten Stine Mortensen. 

– Det finns ingen som är som Houellebecq, en riktig stjärna, men bryter alla ramar och hans romaner är bara fullständigt vilda och be mig inte beskriva dem, säger Martin Aitken.

– Det är ju där för vi är här för att se honom: The one and only, avslutar Stine Mortensen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer