Måns Herngren, Björn Kjellman, Josefin Nilsson och Hannes holm. Foto: TT

Midsommar på vita duken

Uppdaterad
Publicerad

Luke Perry, Astrid Lindgren och Magnus Härenstam – alla har de varit med om att skildra midsommar på film. För den som inte kan fira en av våra mest älskade högtider så som sig bör, kommer här några tips på filmer med midsommar-tema.

Måns Herngren, Björn Kjellman, Josefin Nilsson och Hannes holm. Foto: TT

Adam & Eva

Midsommarstång av cykelhjul och badring och en sill- och nubbelunch som ödeläggs av Åke Brauns snuskiga visor. Men Adam får åtminstone nästan bada naken med astro-intresserade barnvakten Jackie. En av svensk films mest klassiska romcoms går just nu att se på SVT Play.

Midsommar är en film av Ari Aster. Foto: B-reel films

Midsommar

I skräckfilmen Midsommar av Ari Aster (Hereditary) som får premiär i juli, firar några unga amerikaner midsommar i Hälsingland och dras in i minst sagt obehagliga och sektliknande ceremonier. Läs mer om nya sverigeskräcktrenden här.

Alla vi barn i Bullerbyn. Foto: TT

Alla vi barn i Bullerbyn

På Midsommarafton får barnen i Bullerbyn vara uppe hur länge de vill. Flickorna försöker plocka nio blommor och hoppa över nio gärdsgårdar för att drömma om vem de ska gifta sig med. Det blir inga drömmar men det spelar ingen roll för flickorna har redan bestämt vilka de ska gifta sig med: Lisa med Olle, Britta med Lasse och Anna med Bosse, för då kan de bo kvar i Bullerbyn för alltid.

Sommaren med Göran. Foto: TT

Sommaren med Göran

Den här romantiska komedin var ingen kritikerfavorit. Men lite roligt blir det ändå när Göran (Peter Magnusson) ska skicka ett sms till en söt tjej och skriver ”hoppas du får kul i midsommar” och eh, stavar fel.

Magnus Härenstam Foto: TT

Kamrer Gunnarsson i skärgården

Kamrer Gunnarsson, spelad av Magnus Härenstam, är en äkta nollåtta. Faktum är att han aldrig ens varit utanför tullarna. Men en vacker dag ramlar han i plurret  och plockas upp av en motorbåt. Mot sin vilja får han fira en äkta svensk midsommar i skärgården. Denna 70-talspärla går att se på SVT:s Öppet arkiv.

Luke Perry. Foto: TT

Äntligen Midsommar!

Om du aldrig sett Beverly Hills-Dylan fira midsommar så har du din chans i den här kompiskomedin inspelad i Trosa. Luke Perry är en i gänget som tillbringar högtiden vid vattnet med sill, bastu, femkamp – och långsamma spermier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.