Midsommar med anor

Uppdaterad
Publicerad

Majstång, små grodorna, sill och sju sorters blommor. Sommarens höjdpunkt midsommar är här. Att fira är för de flesta svenskar en självklarhet, men varför vi firar är kanske inte lika självklart.

Midsommar, infaller som namnet antyder mitt på sommaren. Ur astronomisk synvinkel sker midsommar också i anslutning till sommarsolståndet, dvs då vi upplever den ljusaste dagen på året, eller om man så vill, upplever den längsta dagen. Norr om norra polcirkeln går nu solen inte alls ner och det är ljust dygnet runt. Denna tidpunkt firades redan i forntiden, då genom en slags offerfest för att stärka förbundet mellan människor och gudar.

En gammal tradition

Efter kristnande tog kyrkan över midsommarfesten och knöt firandet till Johannes Döparens födelse som traditionsenligt firades den 24 juni, sex månader före Jesu födelse.

Efter den nya kalenderreformen som trädde i kraft 1953, firas dock midsommar alltid på närmaste liggande fredag efter sommarsolståndet. Nu kan dagen infalla mellan 20 och 26 juni.

Majstång och sju sorters blommor

En sorts midsommarstång fanns redan på vikingatiden, men såg då inte ut som den gör idag. Stången bestod av två delar, en lång påle som bars av männen och en ring som bars av kvinnorna. Majstången som vi känner igen den nu, är en sed som troligen kom till Sverige från Tyskland någon gång i slutet av medeltiden. Ordet majstång har inget med månaden maj att göra, utan maja betyder att smycka med grönt.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.