• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Malmö, Skåne län. Ett misstänkt farligt föremål har påträffats vid en butik på Hyllie allé i Hyllievång i Malmö. Platsen är avspärrad och nationella bombskyddet på väg. Allmänheten uppmanas att hålla avstånd från platsen alternativt att hålla sig inomhus med fönster och dörrar stängda. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Konstnär tar upphovsrättstvist med ArkDes till Riksåklagaren

Uppdaterad
Publicerad

2018 medverkade fotokonstnären Mikael Olsson och arkitekten Petra Gipp på den prestigefulla Venedigbiennalen. Men under utställningen framhävdes istället sponsorn, det statliga museet ArkDes. Ett solklart brott mot den ideella upphovsrätten, menar Olsson som nu tar ärendet till Riksåklagaren.

I verken, 13 fotografier och 3 skulpturala verk, tolkar Olsson och Gipp den svenske arkitekten Sigurd Lewerentz. Men vid verken och i utställningskatalogen, där konstnärernas namn vanligen står, står istället namnet på ArkDes överintendent Kieran Long och två av hans medarbetare. Olsson och Gipps namn finns med, men inte som medverkande utan som samarbetspartners.

– Det är ju helt felaktigt och nu ser det ut som att de är konstnärerna bakom vårt arbete.

Men ni har ju kvalificerats till biennalen med stöd från ArkDes. Är det inte rimligt att de står som medverkande?

Nej. Det är som att jag skulle sponsra en idrottsman som tar guld i OS och sen utropa mig själv som guldmedaljör.

Tar ärendet till Riksåklagaren

Att delta i Venedigbiennalen är mycket prestigefullt och att inte bli korrekt namngiven kan innebära att den tid och de pengar som konstnären investerat går om intet.

– Konstnärens namn eller signatur är det som identifierar ett konstnärskap och det blir därmed det som är navet i det värdebyggande som sker på konstmarknaden, säger Katarina Renman Claesson, jurist på KRO.

Polis och åklagare har tidigare lagt ner ärendet med hänvisning till att en rättslig prövning inte är motiverad ur allmän synpunkt. Olsson tar nu därför ärendet vidare till Riksåklagaren.

I skrivelsen till Riksåklagaren skriver Jonas Nordell, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, att det inte råder någon tvekan om att Olsson och Gipps ideella upphovsrätt har kränkts och att det är en försvårande omständighet att andra har angivit sig som upphovsmän. Både han och Renman Claesson välkomnar en rättslig prövning.

Levebröd

Kieran Long och ArkDes avböjer att medverka i en intervju, men en representant för museet skriver i ett mejl att de har gått konstnärerna till mötes genom att ändra informationen på ArkDes hemsida och att uppmana tidningar att framhålla konstnärerna när de skrivit om utställningen. Men på biennalens hemsida och i katalogen står alltjämt Kieran Long och hans medarbetare som medverkande.

– ArkDes är ju inte intresserade av upphovsrätt så vi får ta det till rättsväsendet. Det är inte bara viktigt för mig, det är viktigt för alla upphovspersoner, konstnärer, författare och företagare. Upphovsrätten är vårt levebröd, säger Mikael Olsson.

Vad säger lagen om ideell upphovsrätt?

Den ideella upphovsrätten innebär främst att upphovsmannen har rätt att bli angiven som upphovsman när verket framförs eller används. Den ideella rätten behålls alltid av upphovsmannen och kan inte överlåtas till någon annan.

Åklagare får väcka allmänt åtal för brott endast om åtalet är motiverat från allmän synpunkt. Åklagare har tidigare bedömt att så inte är fallet, nu återstår att se om Riksåklagaren gör en annan bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.