Persbrandt läser nyårsdikten på Skansen. Foto: TT

Mikael Persbrandt ringer in det nya året på Skansen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir skådespelaren Mikael Persbrandt som får äran att läsa ”Ring klocka ring” på Skansen, och därmed avsluta 2018 tillsammans med svenska folket.

Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan läses varje år på Sollidenscenen på Skansen i Stockholm, som avslutning på det gångna året. 2018 års uppläsare blir skådespelaren Mikael Persbrandt, just nu aktuell med filmen X&Y.

Anne Lundberg programleder sändningen Tolvslaget för tredje gången, och med sig har hon gäster som norska artisten Sissel Kyrkjebø och pop- och idol-stjärnan Darin. Även några av årets bortgångna storheter kommer att firas – Moneybrother tolkar Jerry Williams och artisten LaGaylia Fraizier ska hylla Aretha Franklin. Och några av den senaste tidens största radiohits framförs av popduon Smith & Thell samt Sandro Cavazza med Lou Elliotte.

– Jag är otroligt stolt och glad över uppdraget att få leda Tolvslaget tillsammans med alla dessa fantastiska artister och med en diktläsare som kommer att läsa Tennysons dikt helt otroligt bra, säger Anne Lundberg i ett pressmeddelande.

Skansentraditionen har pågått sedan 1895 och har varit tillgängligt via radio sedan 1928. 1977 började SVT sända från Sollidenscenen. Många kända kulturpersonligheter har läst Nyårsklockan genom åren. Senast var det Krister Henrikson (2017), och åren innan det var det varit Pernilla August (2016), Malena Ernman (2015) och Loa Falkman (2014).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.