Nio tidigare militärer döms till fängelse för mordet på protestsångaren Víctor Jara Foto: TT/AP

Militärer dömda för mordet på Víctor Jara

Publicerad

Nio tidigare militärer i Chile döms för mordet på protestsångaren och aktivisten Víctor Jara och en tidigare fängelsechef år 1973.

Jara greps i samband med militärkuppen i Chile år 1973, då Salvador Allende avsattes och diktatorn Augusto Pinochet tog makten.

Jaras kropp hittades flera dagar senare. Han hade då hållits fången tillsammans med runt 5 000 andra politiska fångar i Santiagos största arena, där han förhördes, torterades och till sist dödades.

”Domaren Miguel Vázquez Plaza dömde nio tidigare militärer för deras ansvar för mordet på sångaren Víctor Jara och tidigare fängelsechefen Littré Quiroga Carvajal i september 1973 i Santiago”, står det i ett uttalande från rätten.

Döms till 15 år och en dag

Åtta av de åtalade döms till 15 år och en dag i fängelse för sina roller som gärningsmän i båda morden, och ytterligare tre år för att ha kidnappat de två offren.

En nionde åtalad fick fem år och en dags fängelse för medhjälp till morden, och 61 dagar till för medhjälp vid kidnappningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.