Foto: TT

Miljoner till Bergman 100 år – även 2019

Uppdaterad
Publicerad

Den budget som en övergångsregering lägger är inte helt lik en vanlig budget. Detta visade sig bland annat genom att det i budgeten föreslås att åtta miljoner kronor ska avsättas för att fira att Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år nästa år igen.

Sveriges Radios inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach var först med att uppmärksamma att Bergmans hundraårsdag ska firas två år i rad.

”En mycket märklig effekt av att övergångsregeringen känt sig tvungen att lägga i princip samma budget som förra året”, skriver han på Twitter.

Andra märkliga förslag är att 40 miljoner kronor föreslås gå till Äga rum, ett nedlagt konstprojekt – något som TT tidigare rapporterat.

Opolitisk budget

Tanken är enligt regeringskansliet att budgeten ska vara så oförändrad och opolitisk som möjligt.

– Principen är att förlänga 2018 års budget till 2019 så långt som det är möjligt. Sen finns det ett par undantag, till exempel kustbevakningen har fått ökat anslag. Men sen får vi avvakta och se vad riksdagen säger. Det är riksdagsbehandling i december och då kanske vi har en ny regering. Tills dess kan jag inte säga så mycket mer, säger Boris Vasic, presskommunikatör på Kulturdepartementet.

Varför tar man inte bort det bara?

– Man ville följa huvudregeln så långt det gick för att ge en ny regering möjlighet att lägga sin egen budget.

Eftersom ingen ny regering tillträtt överlämnade övergångsregeringen budgetpropositionen för 2019 till riksdagen den 15 november.

De begränsade befogenheter som en övergångsregering har gör att den budget som lämnas utgår från tidigare riksdagsbeslut och kan justeras när det finns en ny regering på plats.

Källa: Regeringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.