Miljonpris till bästa nya nordiska film

Publicerad

Åtta nya nordiska filmer tävlar om Göteborg filmfestivals pris för bästa nordiska film, Dragon Award Best Nordic Film. Prissumman på en miljon kronor har höjts ordentligt sedan förra årets Dragon Awards-gala då priset var 100.000 kr.

Ordförande för juryn är den Oscarbelönade bosniske regissören Danis Tanovic, (Ingenmansland, 2001) och bland årets nominerade finns festivalens norska inledningsfilm med Stellan Skarsgård, ”King of Devil's Island” (Kongen av Bastøy) som utspelar sig på en uppfostringsanstalt där Skarsgård är djävulsk föreståndare.

Även den danska nominerade komedin ”Truth About Men” (Sandheden om mænd) använder svensk skådespelarkraft. Tuva Novotny spelar flickvän till en kille som bestämmer sig för att dumpa henna och leva livet ”som om det vore ett gitarrsolo”.

Ett av de svenska nominerade bidragen är ”Jag saknar dig”, en filmatisering av den Augustbelönade ungdomsromanen av Peter Pohl med nästan samma namn (Jag saknar dig, Jag saknar dig!). Den regisseras av en gammal filmräv som legat lågt i mer än tio år; Anders Grönros (Agnes Cecilia, Glasblåsarns barn).

En finsk succéfilm, ”Princess” (Prinsessa) är nominerad. Dokumentärfilmaren Arto Halonen har utgått från en sann berättelse från 40-talet i sitt drama om en inspärrad kvinna på ett mentalsjukhus som antar ett persona av en prinsessa och lyser upp tillvaron på kliniken men blir behandlad med elchocker och lobotomi.

Dragon Award Best Nordic Film delas ut den 5 februari. Förra årets vinnare var danska ”R” av Tobias Lindholm and Michael Noer.

Kulturnyheterna

Nominerade filmerna till Dragon Award Best Nordic Film

Visa

King of Devil's Island (Kongen av Bastøy)
Regi: Marius Holst (Norge)
Med Stellan Skarsgård.

Truth About Men (Sandheden om mænd)
Regi: Nikolaj Arcel (Danmark)
Komedi med Tuva Novotny.

Brim
Regi: Árni Ólafur Asgeirsson (Island)
Av Reykjavikbaserade teatergruppen Vesturports.

Apflickorna (She Monkeys)
Regi: Lisa Aschan (Sverige)
Den sista filmen ut i SFI:s Rookie-satsning.

Princess (Prinsessa)
Regi: Arto Halonen (Finland)
Filmen som gjort braksuccé i Finland under hösten.

Happy Happy (Sykt Lykkelig)
Regi: Anne Sewitsky (Norge)
Komedi om familjen med Agnes Kittelsen (Max Manus).

Odjuret (Savage)
Regi: Martin Jern och Emil Larsson (Sverige)
Av regissörerna bakom ”Fjorton Suger.”

Jag Saknar Dig (I Miss You)
Regi: Anders Grönros (Sverige)
Bygger på Peter Pohls Augustprisbelönade ungdomsbok, ”Jag saknar dig, Jag saknar dig!”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer