50 personer i publiken på Kungliga Operan i höstas Foto: TT

Miljonvinster för statlig kultur – trots utebliven publik

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska kulturlivet går på knäna i pandemin – samtidigt gör flera statliga kulturinstitutioner miljonvinster, rapporterar Dagens Nyheter.

En av dessa är institutionerna är Kungliga Operan, som redovisar 20,7 miljoner i vinst trots uteblivna biljettintäkter.

– Det ironiska är att om man inte spelar några föreställningar så innebär det lägre kostnader, till exempel utgifter för personal och ob-tillägg, säger Operans vd Birgitta Svendén till tidningen.

”Jobbat hårt”

Operan har tagit emot 40 miljoner i coronastöd under perioden. De pengarna motsvarar 60 procent av intäktsbortfallet under 2020, enligt Birgitta Svendén.

– Att resultatet ändå blev så bra beror alltså på att vi har jobbat hårt med att genomföra stora engångsbesparingar, säger hon till DN.

Även museer redovisar vinst

Dramaten har positivt resultat på 5,3 miljoner kronor. Detta jämfört med 2019 då man gick back 8,9 miljoner.

– Jag håller med om att det ser konstigt ut. Dramaten har biljettintäkter på mellan 36 och 55 miljoner varje år. Beläggning avgör hur ekonomin ser ut och det varierar från år till år, säger teaterns vd Maria Groop Russel till DN.

Även flera statligt förvaltade museer redovisar vinst, däribland Nordiska museet och Tekniska museet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.