Stieg Larssons böcker och dess filmatiseringar ger inte bara ekonomisk vinst för bokförläggare och filmbolag. På torsdagen presenterades en ny rapport som visar att Stockholms- områdets handel och turism har gynnats mycket positivt av Stieg Larssons trilogi.
Genomslag i hela världen
I Sverige sågs de två första delarna, Män som hatar kvinnor och Flickan som lekte med elden av över en miljon bio- besökare vardera och Millenium-trilogin är den största publik- succén i svensk filmhistoria.
I hela världen har drygt 120 miljoner personer sett filmerna på bio, dvd och tv. Filmerna har mottagit flera priser, bland annat vann den första delen pris för bästa icke-engelskspråkiga film på British Academy Film Awards, Bafta.
”Oslagbar marknadsföring”
Men trilogin om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander har inte bara vunnit publiken och kritikernas hjärtan. Filmerna har även varit en succé för hela Stockholmsregionen, både vad gäller marknadsföring, sysselsättning, handel och besöksnäring, visar en rapport som presenterades på torsdagen.
– Studien visar att filmen är praktiskt taget oslagbar när det gäller att marknadsföra en region och stad. Vi ser också hur film med kraft skapar jobb och tillväxt på både lokal och regional nivå, säger Anders Ekegren, ordförande för Filmregion Stockholm-Mälardalen.
Genererar över 1 miljard
Filmregion Stockholm-Mälardalen har tillsammans med bland andra Stockholm Business Region Development ochFilm i Sörmland beställt rapporten.
Enligt studien beräknas enbart marknadsföringsvärdet av regionens exponering i filmerna uppgå till hela 960 miljoner kronor, vilket är kostnaden för att nå motsvarande publik genom köpt reklamtid.
Förutom att nästan 90 miljoner kronor ur filmproduktionens budget spenderades i Mälardalen följer över 10 000 turister Stockholms Stadsmuseum guidade Millennium-turer varje år och filmerna har ökat ”huvudstadsregionens internationella konkurrenskraft som en spännande turistregion”.
Turismökning med 3 procent
Enligt dagens rapport förväntas en ”Millenium-effekt” öka turismen med drygt tre procent i Stockholm under perioden 2009-2013 tack vare Stieg Larssons bästsäljande böcker och de efterföljande filmatiseringarna.
Turismökningen ska i sin tur generera över 200 000 gästnätter och turisterna väntas konsumera för 430 miljoner kronor.
Den amerikanska filmversionen The Girl With The Dragon Tattoo, som även den till stor del spelats in i Mälardalen, beräknas ha premiär i december i år.