Markus ”Notch” Persson, grundaren av spelet Minecraft är inte välkommen på spelets tioårsjubileum. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Minecraft-skaparen portas från spelets tioårsjubileum

Uppdaterad
Publicerad

Minecraft-grundaren Markus ”Notch” Persson portas från spelets tioårsjubileum. Nuvarande ägarna Microsoft förbjuder honom att delta i det planerade firandet i Stockholm på grund av de åsikter han framfört bland annat i sociala medier.

-Hans kommentarer och åsikter delas inte av Microsoft eller Mojang och är inte representativa för Minecraft, säger en talesperson för Microsoft till Variety.

Persson har nästan 3,7 miljoner följare på Twitter och det är också där han bland annat framfört transfobiska åsikter, efterlyst ett Pride-firande för heterosexuella och skrivit kommentarer som ”det är okej att vara vit”, skriver Aftonbladet.

Microsoft köpte Mojang som ligger bakom Minecraft 2014 för 2,5 miljarder dollar, vilket gjorde Markus ”Notch” Persson till en av världens mest förmögna personer. Enligt Microsoft har han dock inte haft någonting med spelet att göra sedan försäljningen. Tidigare i vår plockades även en referens till Persson bort från spelets startskärm.

Minecraft skapades av Persson 2009 och är i dag ett av världens mest populära spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.