Minnestund för Avicii – fansen hyllade sin idol

Uppdaterad
Publicerad

Mängder fans till världstjärnan Avicii samlades på lördagen på Sergels torg i Stockholm för att hylla den den bortgångne artisten. Hyllningen inleddes med att torget tystnade i en stund av stillhet till minne av Tim Bergling.

– Vi tyckte det var väldigt sorgligt det som hände i går och vi ville hedra honom på bästa sätt. Det är därför vi står här i dag på kort varsel och försökt skapa något så snabbt vi kan för att alla ska kunna sörja Avicii, säger Jean Moreno, en av arrangörerna till SVT Nyheter.

På lördagseftermiddagen samlades hundratals människor på Sergels torg i Stockholm för att hedra minnet av världsartisten Tim ”Avicii” Bergling. Klockan 16.00 hölls en tyst minut och därefter började talen. Tårar och tal blandades med musik och spontandans.

– Jäkligt fint att se alla människor som samlats i dag. Det visar på hur mycket han betytt för alla människor, alla sorters generationer”, sa en av talarna.

Många påpekades Aviciis betydelse för elektronisk dansmusik och för att hylla världstjärnan spelades flera av hans största låtar, som ”Silhouettes” och ”Fade into darkness”.

En talare uppmanade alla att sätta upp sina händer och forma dem till hjärtan, och till låten ”Levels”, som blev Aviciis genombrott dansade många av dem som hade samlats på Sergels torg.  

– Vi är stora fans av honom. Det betyder väldigt mycket för oss att ha en tyst minut och det kommer att vara väldigt känslosamt, säger Arman Cinkitas, en av arrangörerna.

SVT rapporterade · Hur minns du Avicii?

Laddar in inlägg...
  • Föddes 8 september 1989.
  • 2006 började han skapa musik som hobby och 2008 inledde han samarbetet med managern Arash ”Ash” Pournouri.
  • 2011 kom det stora genombrottet med låten ”Levels”.
  • 2013 släppte han debutalbumet True. Första singeln ”Wake me up” med sång av Aloe Blacc blev en global succé och sålde guld och platina i 25 länder. Han blev också rankad som världens tredje bästa DJ på prestigefulla DJ Mags lista.
  • I februari 2014 blev ”Wake me up” den mest spelade låten på Spotify någonsin.
  • 2015 släppte han sitt andra studioalbum Stories. Efter släppet ställde han in alla konserter i åtta månader framåt på grund av hälsoproblem.
  • I mars 2016 meddelade Avicii, som under många år brottats med hälsoproblem, att han avslutar sin karriär som live-artist men att han kommer fortsätta att producera musik. I december samma år avslutar han samarbetet med sin manager Arash ”Ash” Pournouri.
  • 2017 släpps EP:n Avīci (01).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avicii 1989-2018

Mer i ämnet