Vad handlar kritiken om? Se exempel ur årets julkalender i videon.

Adoptivföräldrarnas oro: Årets julkalender får konsekvenser för våra barn

Uppdaterad
Publicerad

Årets julkalender Mirakel skildrar adoption och utspelar sig delvis på ett barnhem (som kallas HVB-hem i serien). Men skildringen är missvisande och kan få negativa konsekvenser för adopterade barn, menar adoptivföräldrar och adoptionsföreningen Barnens vänner.

– Människor har olika sårbarhetsfaktorer, och att trycka på dem känns ju onödigt, säger Mona Berglund på adoptionsföreningen Barnens vänner.

En sårbar punkt för adopterade kan vara omgivningens många frågor som kan vara svåra att hantera, och med årets julkalender kan de bli fler, menar hon.

Orealistisk bild av adoption

En av huvudkaraktärerna i Mirakel är föräldralösa Mira som bor på barnhem, och ska adopteras. Adoptionsprocesser idag tar stor hänsyn till barnets önskemål och bästa, något Mona Berglund inte tycker framgår i Mirakel. Hon ifrågasätter även att barnhemmet i serien kallas för HVB-hem.

Kritiken går igen i grupper för adoption på sociala medier, där en del föräldrar oroar sig över konsekvenser för adopterade barn.

– Barn riskerar att få stora frågor som är svåra att hantera. Frågor som: Hur blev du vald? Var du på HVB-hem? Lever dina riktiga föräldrar?, säger Mona Berglund.

I videon ovan kan du se några av scenerna som kritiseras och höra adoptivföräldern Conny Norén förklara varför.

SVT-chefen: Är en saga

Enligt Johanna Gårdare, avdelningschef på SVT Barn, är avsikten inte att ge en realistisk bild av verkligheten. I ett uttalande till Kulturnyheterna skriver hon att:

”Mirakel är en saga som handlar om en tidsresa där två flickor kan förflytta sig mellan år 1920 och 2020. Som i all fiktion finns det delar som inte stämmer med verkligheten, det är fiktionens uppgift – att skapa fantasivärldar. Vi är ledsna om några upplever att vår skildring av adoption eller HVB-hem påverkar dem negativt. Vår ambition har varit att tillföra sådant som kan vara svårt eller komplicerat.”

Kritik mot årets julkalender i SVT

Enligt SVT:s pressavdelning har de negativa reaktionerna som kommit in i år varit färre än 50 stycken, och många av dem har handlat om just bilden av adoption. Antalet anmälningar till Medieombudsmannen mot årets julkalender är än så länge tre stycken, varav två handlar om adoption och den tredje om att svordomen ”shit” används ofta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.