Miriam Makeba död

Uppdaterad
Publicerad

Den sydafrikanska sångerskan Miriam Makeba har dött 76 år gammal. Makeba var en ledande gestalt i kampen mot apartheid och en av världens mest kända afrikanska artister.

Den 76-åriga Miriam Makeba drabbades av en hjärtattack under de tidiga morgontimmarna på måndagen, kort efter att hon medverkat i en konsert till stöd för den italienska författaren Roberto Saviano som är mordhotad efter sitt motstånd mot Camorran.

Tidigare i sitt ofta mycket samhällsorienterade artistliv var Miriam Makeba en symbol för kampen mot apartheid i Sydafrika, en FN-delegat, en kulturell ambassadör i populärmusikens kommersiella arena – och en av världen mest kända afrikanska artister.

Miriam Makeba blev 1966 första afrikanska kvinna att vinna en amerikansk Grammy, för ett album med folkmusik tillsammans med Harry Belafonte.

Med sina mest kända sånger formulerade Makeba ett slags omedelbart attraktiv etno-pop med en elegant jazzig globalitet: ett internationellt afrikanskt sound, som förebådade världsmusiken 20 år senare. Pata Pata blev en världshit 1967, och spelas fortfarande, liksom hennes nästan lika stora hitlåt Click song, som fått sin titel efter de klickande konsonanterna i xhosa-språket.

Miriam Makeba föddes 1932 i Prospect Township utanför Johannesburg och 1959 tvingades hon lämna Sydafrika efter att ha medverkat i antiapartheidfilmen Come Back Africa.

Hon tillbringade 31 år i exil, bland annat i USA. 1969 gifte hon sig med den kontroversielle Black Panther-ledaren Stokely Carmichael, vilket gav henne karriärproblem i USA med inställda skivinspelningar och konsertturnéer. Paret flyttade till Guinea och Mirian Makeba uppträdde under lång tid huvudsakligen i Afrika. Bland annat var hon en av artisterna som ramade in den legandariska boxningsmatchen mellan Muhammed Ali och George Foreman i Zaïre 1974, den s.k. ”Rumble in the jungle”.

Makeba var även FN-delegat för Guinea och tilldelades Dag Hammarskjöld-priset 1986.

Hennes medverkan i Paul Simons framgångsrika Graceland-turné 1987 blev en återkomst till världsscenen för Miriam Makeba – och för den sydafrikanska musiken som ett internationellt pop-sound.

Först 1990 förmådde Nelson Mandela, den befriade ANC-ledaren och Sydafrikas första president efter apartheid, Miriam Makeba att återvända till hemlandet. Där har hon sedan dess haft en uppburen och respekterad ställning som opinionsbildare och sångerska, en ”Mama Africa”.

Per Andersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.